Különböző mezőgazdasági támogatásként idén legalább 60 millió eurót várnak a Hargita megyei gazdák, az APIA igazgatója szerint ez a gazdaképviseletek, az APIA és a polgármesteri hivatalok közös eredménye, így idén is együttműködve segítik az igénylőket.
szantofoldek_01_b
Megkezdte a Hargita Megyei Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) a március elsejétől kérhető területalapú támogatás két és fél hónapig tartó igénylési időszakára történő felkészülést, illetve a folyamatban részt vevők felkészítését. Folyamatosan kapják a tájékoztatást az idei igénylési időszakra vonatkozóan, tavalyhoz képest apróbb változások még lehetnek a kérelmezés módjában, de lényeges eltérés nem lesz múlt évhez képest – mondta el Haschi András, az ügynökség Hargita megyei kirendeltségének vezetője. Az igényléseket immár második éve csak elektronikus formában adhatják le a gazdák, így idén is segítséget kapnak ebben, településtől függően a gazdaképviseletek, helyi polgármesteri hivatalok mezőgazdasági referensei vagy a közbirtokosságok képviselői segítenek az igénylőknek az űrlapok kitöltésében és a kérések benyújtásában, hogy a gazdáknak ne kelljen Csíkszeredába utazniuk ezért.

Hargita megye országos szinten az első helyen áll a lehívott mezőgazdasági támogatások összértékét tekintve, évente mintegy 64 millió euró érkezik ilyen jellegű juttatásokként a megyébe, ebből több mint 31 milliót a területalapú támogatás alapértéke tesz ki. Az APIA megyei igazgatója elmondta, nincs még egy ilyen megye az országban, és ez az eredmény csakis az igénylési folyamatban részt vevők közös munkájának köszönhető, így idén folytatódik az együttműködés. „Tudjuk, hogy a gazdáknak erre szükségük van. Ők gazdálkodnak, nem értenek a papírmunkához, nekünk kell segítenünk ebben. Ezt a munkát közösen kell végezni, és ezt egyre több polgármester ismeri fel” – fogalmazott Haschi András.

A területalapú támogatás (SAPS) a tavalyi, hektáronkénti 106 eurós értéknél várhatóan 10–15 euróval lesz magasabb idén, hiszen 2016-ra el kell érnie a hektáronkénti 160 eurós értéket – mondta el az igazgató, hozzáfűzve, hogy az idei támogatást a március 1.–május 15. közti időszakban igényelhetik a gazdák. A Hargita Megyei Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség képviselői a napokban megkezdték az igénylők segítésében részt vevők felkészítését, illetve az APIA Hargita megyei körzeteiben – Székelykeresztúr, Székelyudvarhely, Csíkszentmárton, Csíkszereda, Maroshévíz és Gyergyószentmiklós környékén – található települések minden polgármesterével megbeszéléseket folytatnak az igénylési folyamat hatékonyabbá tétele érdekében.

Egyébként a területalapú támogatást kérők száma tavaly volt a legmagasabb Hargita megyében, összesen 30 500 gazda kérte a juttatást mintegy 295 ezer hektárnyi mezőgazdasági területre. Az alaptámogatás 106 eurós hektáronkénti értékéből 54 eurós előleget kaptak múlt évben a gazdák, a fennmaradó összeget képező elszámolást a június 30-ai határidőig utalják át nekik. A többi, kiegészítő mezőgazdasági támogatás (hegyvidéki támogatás, agrár-környezetgazdálkodási támogatás) esetében a gazdák kilencven százaléka már megkapta a teljes összeget, csupán a szántóföldek esetében kell még átutalni a jogosultak egy részének a hektáronkénti 35 euró értékű kiegészítő országos támogatást – tájékoztatott Haschi András.

Forrás: szekelyhon.ro