Mentőcsapatok újabb erőfeszítéseket tettek csütörtökön arra, hogy eljussanak az előző napi földrengés és szökőár sújtotta Salamon-szigeteki falvakba. Közben az összedőlt házak romjai alatt talált újabb holttestekkel kilencre emelkedett a meglelt halálos áldozatok száma.

MTI - A dél-csendes-óceáni ország Santa Cruz nevű szigetén a szerdai nagy erejű földrengést követő szökőár legalább száz házat döntött romba vagy rongált meg súlyosan. George Herming, a kormányfő szóvivője csütörtökön elmondta, hogy több ember eltűnt, több tucatnyian pedig az utórezgésektől való félelmükben nem tértek vissza lakóhelyükre: a magasabban fekvő területeken létesített menedékhelyekre költöztek.

Az első földmozgást több tucatnyi erős utórezgés követte. A szerdán közép-európai idő szerint hajnali negyed háromkor történt, 8-as erősségű rengés fészke alig valamivel a földfelszín alatt, 5,8 kilométer mélyen volt, epicentruma pedig a szigetcsoporthoz tartozó Lata szigettől mintegy 60 kilométerre - közölte az amerikai földtani intézet (USGS).

A mentőcsapatok csütörtökön útban voltak a fővárostól, Honiarától 600 kilométerre fekvő eldugott területek felé, miután sikerült megtisztítani a törmeléktől a latai repülőtér kifutópályáját. Ndende szigetén, ahol Lata is található, az ár 500 méter mélységben hatolt be a szárazföldre. Venga városban a házakat tíz méterre odább sodorta az ár, Nela falu házainak 95 százaléka omlott össze.

Csütörtökön a természeti csapás sújtotta területek felett elhaladva repülőgéppel próbálják meg felmérni a károkat. Az első információk szerint összesen 460 ház vált a föld színével egyenlővé. A vöröskereszt illetékese, Cameron Vudi szerint feltehetően tovább nő a megtalált áldozatok száma, ahogy a mentőcsapatok eljutnak a helyszínre.

Összesen mintegy 3000, otthonát elveszített ember talált menedéket a magasabban fekvő területeken - mondta Sipuru Rove, a Salamon-szigeteki katasztrófavédelem szóvivője. Az orvosok és a segélyszállítmányok (sátrak, ivóvíz, élelmiszer és ruházat) csütörtökön indulnak hajóval Honiarából, s várhatóan a hét végén érkeznek a katasztrófa színhelyére.

Az 552 ezres lélekszámú, több mint 200 szigetből álló Salamon-szigetek a csendes-óceáni "tűzgyűrűn" fekszik, ahol a világ földrengéseinek 90 százaléka történik. 2007 áprilisában több mint ötvenen haltak meg, és ezrek maradtak fedél nélkül, amikor 8,1-es erősségű földrengés sújtotta a szigetek nyugati részét, az azt követő szökőár pedig elöntötte a part menti falvakat.