Matolcsy György nem vett állampapírt, és Varga Mihály sem túl sokat. Budai Gyula ellenben agrárpolitikushoz méltó befektetést talált, sportlovakat vásárol. A péntekre virradóra közzétett képviselői vagyonnyilatkozatokból sok minden kiderül, például az, hogy Rogán Antal nem járt jól az előléptetéssel, az Orbán család két legidősebb gyermeke pedig már nem lakik otthon. 

„Az ember nem teszi fel a vagyonát egyetlen fogadásra, de a felét már fel merném tenni arra, hogy az év végére megállapodunk az IMF-fel” – ajánlott fogadást a hvg.hu munkatársának tavaly októberben Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője. Mint azóta kiderült, Rogán elvesztette a fogadást, hiszen a Nemzetközi Valutaalap csütörtökön hivatalosan is felfüggesztette a több mint egy éve húzódó hiteltárgyalásokat.

Miután az Országgyűlés hivatala péntekre virradó éjjel közzétette a képviselők legfrissebb, a 2012. december 31-i állapotot tükröző vagyonbevallását, kiderült, hogy a frakcióvezető nem is kockáztatott olyan sokat a fogadással: míg egy évvel korábban 6,3 millió forintja volt a takarékban, ez tavaly év végére 3,4 millió forintra zsugorodott. Közben az 59 milliós bankhitele 30 millióra apadt ugyan, de bevallása szerint 18 millió forinttal tartozik egy magánszemélynek.

A vagyonnyilatkozat alapján az V. kerület polgármesteri posztját is betöltő Rogán havi jövedelme is csökkent: 2011 végén – amikor még nem volt frakcióvezető, ellenben tagja volt a fővárosi közgyűlésnek – még bruttó 1,8 millió forintot vihetett haza, 2012 végén viszont már csak alig 1,7 milliót. Vagyona egyebekben nem változott, továbbra is egy II. kerületi társasházban lakik feleségével és két fiával (harmadik gyermeke az első feleségével él).



Jól megy a régi MSZP-seknek

A 2011-es bevallások alapján Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök volt a legjobban kereső képviselő, igaz, nem az Országgyűléstől kapott havi bruttó 256 ezer forint tette tehetős emberré, hanem az Altus Befektetési Zrt.-ből kivett 69 millió forint osztalék. Tavaly még jobban ment az üzlet, hiszen a friss bevallás szerint 88 millió forintot hozott a vállalkozás. Ebből arra is futotta, hogy majdnem ötmilliót törlesszen a kötcsei nyaralója hiteléből: már csak 64,8 millió forinttal tartozik.

Hatalmasat zuhant ellenben a legutóbb még a jövedelmi lista második helyén álló Puch László, az MSZP korábbi pénztárnokának jövedelme. Míg 2011-ben 58 millió forint osztalékot vett ki az 50 százalékban a tulajdonában álló M-Luxor Kft.-ből, 2012-ben már nem jelölt meg ilyen jövedelmet. Eltűnt a korábbi bevallásában még szereplő 19 millió forint állampapír is, ellenben 28 millióról 43 millió forintra nőtt a megtakarítása, illetve van még 383 ezer eurója a takarékban, és 2,1 millió forint készpénze is.



Papcsák telket vett

A kormánypárti képviselők közül 2011-ben a fideszes Papcsák Ferenc keresett a legjobban, és neki 2012-ben is jól ment az üzlet: képviselői (havi bruttó 510 ezer) és zuglói polgármesteri (544 ezer) fizetésén túl 64,9 millió forint osztalékot és 4 millió forint bérleti díjat vett ki ügyvédi irodájából - míg tavalyelőtt csak 40 milliót hozott az iroda –, a Kisalföldi Vállalkozásfejlesztési Alapítvány elnökeként pedig keres további nettó 188 ezer forintot.

Mivel ilyen jól keres, nem csoda, hogy Papcsák tavaly vett Szigligeten egy 2880 négyzetméteres építési telket. Egyéb követelésként ötmillió, hiteltartozásként négymillió forintot tüntetett fel. Autói közül eltűnt egy 2009-es Chrysler és egy 2005-ös Fiat, így már csak egy 2004-es Skodája van. Bár a vagyonnyilatkozata alapján tavaly megszabadult 500 darab OTP-részvénytől, még mindig van kétezer darab E-Star papírja, 45 ezer euró és 95 millió forint bankbetétje, illetve 15 millió forint készpénze.

Lassan gyarapodik a kormány

Nem jár jól anyagilag az előléptetéssel Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, a Fidesz korábbi frakcióvezetője. Míg frakcióvezetőként, Hódmezővásárhely polgármestereként és a Gorzsai Mezőgazdasági Zrt. igazgatósági tagjaként összesen havi majdnem bruttó 1,7 milliót keresett, államtitkárként (a képviselői alapdíjjal együtt) be kell érnie 1,2 millióval. Igaz, a földjei után továbbra is kap négymillió forint bérleti díjat. 2012-ben ennek ellenére újabb, közelebbről meg nem nevezett műtárgyakkal gyarapította gyűjteményét, visszafizetett kétmillió forint családi kölcsönt, nyolcmillióval növelte kötvényei értékét, és négymillióval a készpénzállományát.



Szomorú ok miatt gyarapodott a miniszterelnök, Orbán Viktor vagyona: vagyonnyilatkozata szerint tavaly ötmillió forint takarékbetétet helyeztek el a feleségével közösen, ami Lévai Anikó örökségéből származik. Ezen túlmenően a kormányfő összesen csak 200 ezer forinttal tudta növelni a bankban tartott pénzét, miközben még mindig több mint tízmillió forinttal tartozik a 2002-ben felvett húszmilliós lakáshiteléből. Korábbi könyvei tavaly már csak 114 ezer forintot hoztak Orbánnak, akinek vagyonnyilatkozatából az is kiderül, hogy öt gyermekéből már csak három él vele közös háztartásban, Ráhel és Gáspár már kirepültek a családi fészekből.

Varga állampapírba, Budai lovakba fektet

Valószínűleg nagyon bízik a kormány gazdaságpolitikájában Varga Mihály, az IMF-tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter, aki személyesen is példát mutat az embereknek: 1,4 millió forintot fektetett állampapírba, miközben 18-ról 10 millióra csökkent a hitele. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek ellenben nincs állampapírja, csak kétmillió forint készpénze, illetve 14 millió forint egyéb pénzkövetelése. Matolcsy tavaly már havi százezer forintot kapott a Heti Választól a cikkeiért, míg 2011-ben ez még csak 50 ezer forint volt.

Egészen különleges befektetést találunk Budai Gyula vidékfejlesztési államtitkár vagyonnyilatkozatában: a korábbi elszámoltatási kormánybiztos két darab oldenburgi sportlovat vásárolt tavaly, az egyik egymillió, a másikat kétmillió forint értékűre becsüli (néhány lovas fórum hirdetései alapján még csikók lehetnek, a felnőtt egyedek ára jóval magasabb ennél). Budai jövedelme egyébként jelentősen visszaesett 2011-hez képest, hiszen elszámoltatási kormánybiztosként felvehette a teljes képviselői fizetést, államtitkárként viszont már csak az alapdíjat, így havi bruttó 2,2 millió forint helyett csak 1,2 milliót keres.

Az ellenzéki vezetők a kormánypártiakhoz képest szerényen élnek, közülük egyedül Mesterházy Attila MSZP-elnök kap fizetést a pártjától, havi bruttó 282 ezer forintot (ehhez jön képviselőként és frakcióvezetőként 997 ezer). Vona Gábornak, a Jobbik elnök-frakcióvezetőjének semmilyen más jövedelme nincs, mint az az 1,1 millió forint, amit az Országgyűléstől kap. Az LMP-s Schiffer András az ügyvédi irodájából kétmillió forint osztalékot vett ki tavaly, a parlamenti jövedelme pedig havi bruttó egymilliót forint.