Rekordösszeget, 2,3 milliárd dollárt adományozott Azim Premji indiai szoftvermágnás egy az oktatás területén aktív karitatív szervezetnek.

MTI - Premji, a Wipro szoftveripari óriáscég nyilvánosságkerülő elnöke India harmadik leggazdagabb emberének számít a Forbes amerikai üzleti magazin által 16 milliárd dollárra becsült vagyonával. A konszern szombaton közleményben jelentette be, hogy a cégtulajdonos 2,3 milliárd dollárnyi részvényt ruház át a nevét viselő alapítványra, amely tanárokat képez és iskolákat épít szerte Indiában. Helyi lapok szerint ez a legnagyobb összegű adomány az ország legújabb kori történetében.
  
Azim Premji már 2010-ben is kétmilliárd dollárt adományozott karitatív szervezetének. Az indiai üzletember most csatlakozott Warrent Buffett és Bill Gates amerikai milliárdosok The Giving Pledge elnevezésű jótékonysági kezdeményezéshez, amelynek résztvevői vállalják, hogy vagyonuknak legalább a felét karitatív célokra ajánlják fel. Premji szerint "a leggazdagabbaknak jelentős összegeket kell áldozniuk arra, hogy megpróbálják jobbá tenni a világot azok számára, aki kevésbé szerencsések".
  
A The Giving Pledge a héten jelentette be, hogy 12 új taggal, köztük első ízben Amerikán kívüliekkel, 105-re bővült a magukat a jótékonykodás mellett elkötelező milliárdosok száma. Az újak között van Azim Premjin kívül például Vlagyimir Potanyin orosz nikkel- és médiamágnás, Hasso Plattner, a SAP német szoftverkonszern társalapítója és résztulajdonosa, valamint az amerikai Sir Richard Branson, a Virgin vállalatcsoport alapítója. A filantróp klubnak immár összesen kilenc országból vannak tagjai.