Gazdag orosz állampolgárok tucatjai érdeklődtek már azon magyar konstrukció iránt, amely szerint a letelepedési engedélyért cserébe speciális (letelepedési) államkötvényt kell vásárolni - írja a Moscow Times mai száma egy magyar ügyvédre hivatkozva. Varga János azonban a lapnak jelezte: nem az oroszok és a közel-keletiek, hanem a kínaiak felől a legintenzívebb az érdeklődés a minimum 250 ezer eurós, 5 éves kötvényvásárlással járó lehetőség iránt. 

Amint az orosz lap emlékeztet rá, a magyar letelepedési engedéllyel további 25 schengeni tagországba félévente 90 napnyi szabad beutazás is járna, illetve Magyarországon az érintett személy jogosult lenne hozzáférni az egészségügyi ellátáshoz, továbbá az oktatáshoz, a foglalkoztatási és jóléti juttatásokhoz.

Érdekes információ az orosz lapban, hogy az 5 éves futamidejű speciális magyar kötvény éves szinten legalább két százalékos kamatot fizetne, igaz a tegnapi Népszava csak annyit írt, hogy évente egyszer december 20-án bocsátanák ki a kötvényt és csak a kibocsátás idején határoznák meg a kamatot. A magyar lap egyébként úgy tudja, hogy kormányzati körökben azzal számolnak: idén mintegy 1500 fő vásárol a kötvényből. Ez 375 millió eurónyi devizaalapú forrást jelentene az államadósság finanszírozásában, ami jelentős tétel, tekintettel arra, hogy idén 5,1 milliárd eurónyi devizaalapú lejárata van az államnak.

Így nézne ki a gyakorlatban a folyamat

Bár a letelepedési államkötvényről szóló törvényt már tavaly decemberben elfogadta a magyar parlament, de a gyakorlatban még egyetlen ilyen engedélyt sem adtak ki, illetve nem is vett még senki a speciális kötvényből, mert a nemzetgazdasági tárca még mindig nem tette közzé az engedélyezés alapjául szolgáló, az értékpapír-kibocsátással és vásárlással kapcsolatos rendeletet. Ha ez megjelenik, akkor a parlament gazdasági bizottságának jóvá kell hagynia legalább egy befektetési alapot, amelyik az Államadósság Kezelő Központtal történő szerződés értelmében vásárolhat állampapírt a letelepedést kérő számára.

Ezt követően a letelepedési engedélyt kérelmezőnek az alapkezelő végleges és visszavonhatatlan nyilatkozatával igazolnia kell, hogy az a tartózkodási engedély kiadásától számított 45 napon belül, a befizetéséből lejegyzi a legalább 250000 euró névértékű államkötvényt - írja a folyamatot a magyar lap.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy a papírt valószínűleg névérték alatt lehet majd jegyezni, így az államhoz egy-egy személytől nem minimum 250 ezer euró, hanem annál kisebb, például 220-230 ezer eurónyi forrás érkezik majd be.