Olaszországban szombaton tovább élesedett az ellentét a két hét múlva esedékes parlamenti választások jelöltjei között az előző nap véget ért európai uniós csúcstalálkozó kapcsán: Pierluigi Bersani, a balközép Demokrata Párt (PD) elnöke Mario Monti miniszterelnököt és elődjét, Silvio Berlusconit támadta, aki azonnal visszatámadt.

MTI - "Milyen európai uniós csúcs az, melynek az eredményét David Cameron brit kormányfő megünnepli? Monti sikerről beszélt, de pirruszi (azaz vereséggel felérő) győzelmet aratott..."- hangoztatta Pierluigi Bersani a pártja által Torinóban rendezett európai baloldali konferencián.
   
Bersani hozzátette, Európában sem mindegy, ki melyik oldalra áll: "a PD az egyedüli, mely tudja, melyik európai asztalhoz kell ülnie ... de Monti hova ül, Berlusconi és Orbán Viktor mellé?".
  
A balközép politikus hangsúlyozta, nem tart a közvélemény-kutatásoktól, melyek a PD és a jobbközép Szabadság Népe (PdL) között egyre csökkenő különbséget mutatják. Bersani bejelentette, hogy a választási kampány utolsó két hetében a PD-t ugyanaz a lelkesedés fogja vezérelni, mint az őszi előválasztásokon.
  
"Én vagyok az egyetlen miniszterelnök-jelölt, akit pártja szavazói választottak meg, a többiek saját magukat nevezték ki" - mondta Bersani. Hozzátette: akkora győzelmet aratnak a "jaguár" Berlusconin, hogy "még a foltjait is elveszíti".
  
"Figyelmeztetem a jaguárokkal fenyegető Bersanit, hogy addig piszkál, amíg előtör belőlem az oroszlán!"- reagált a PdL-t vezető Berlusconi, aki szombaton szövetségese, az Északi Liga szavazóival találkozott.
  
Az Északi Liga előtt - amely ellenzi az általa ígért adóamnesztiát - Berlusconi, a PdL elnöke úgy fogalmazott, nem tervezi az adótartozások általános eltörlését, és az engedély nélküli építkezések szankcionálását is csak akkor törli el, ha széles többséget szerez a választásokon.
  
Berlusconi ezzel egy időben választások utáni együttműködést ajánlott fel a balközépnek az alkotmányos reformok megvalósítására.
  
A PdL-elnök kijelentette, biztos benne, hogy az általa vezetett koalíció a római képviselőházban és szenátusban is nyer.
  
Berlusconi Victor Ponta román kormányfőnek a torinói baloldali találkozón elhangzott szavaira is reagált. Az olaszul beszélő Ponta kijelentette, hogy Berlusconi nem európai álom, hanem lidérc. "Mintha Ceaucescu térne vissza Romániába, amit el se tudok képzelni" - fogalmazott.
  
"Ceaucescu lennék... legalább annyi hatalmam lesz, mint még soha nem volt"- válaszolt Berlusconi.
  
"Berlusconi és Monti európai politikája között fényévnyi a különbség. Berlusconi foggal-körömmel harcolt az olasz érdekekért, ezért nem tetszett az európai hatalmaknak, és ezért szeretik őt továbbra is az olaszok"- jelentette ki Renato Brunetta PdL-politikus egy szombati nyilatkozatban.