Vállalja a felelősséget, amelyet mint a legtöbb szavazatot elnyerő koalíció vezetőjére ruháztak rá a parlamenti választásokon az olaszok, de tudatában van annak, hogy a helyzet drámai és kockázatos - jelentette ki Pierluigi Bersani, a Demokrata Párt (PD) főtitkára kedden, a választások utáni első sajtótájékoztatóján. 

"Csalódtunk. Nem nyertük meg a választásokat annak ellenére, hogy elsők lettünk. A kormányalakításban viszont minket illet az első szó joga" - hangoztatta Bersani. Hangsúlyozta, hogy az urnákhoz járult olaszok döntését a "második világháború óta legsúlyosabb válság és recesszió befolyásolta".

"Észrevettük, hogy az emberek eltávolodtak a politikától. Megpróbáltunk reagálni, változtatni magunkon is, de a problémára nem találtunk receptet" - mondta Bersani, aki szerint a szoros választási eredmény és a parlamenti többség hiánya még "drámaibb helyzetet" teremtett.  Bersani leszögezte, nem hajlandó politikai alkudozásba bocsátkozni. Ehelyett öt pontból álló kormányprogramot javasolt és "aki felelőséget érez az ország iránt, velünk tart, máskülönben velünk együtt ő is hazamehet".

A programpontok a következők: intézményes reform; politika reform a politika kiadásai és a pártfinanszírozás csökkentésére; a köz- és magánerkölcs megerősítése; a válságtól leginkább sújtott rétegek védelme; új európai munkaügyi-politika.  Bersani nem részletezte a pontokat. Annyit mondott, az európai politikán változtatni lehet, de "az euróból vagy az Európából való kilépés katasztrófa lehet".  Hozzáfűzte: "nem tudom, mi lesz a neve az új kormánynak. A változások kormánya lesz, határidő nélkül, ez egy küzdeni akaró kormány lesz!".  Bersani nemmel válaszolt a jobbközép koalíciót vezető Silvio Berlusconi nagykoalíciós javaslatára. Ugyanakkor a legnagyobb pártnak, az 5 Csillag Mozgalomnak (M5S) felajánlotta a parlament egyik házának elnöki székét.

Az olasz sajtó felfigyelt arra, hogy Bersani egyszer sem mondta ki a centrumot vezető Mario Monti nevét. Beppe Grillo az M5S vezére kizárta a koalíció lehetőségét. Hangoztatta, hogy az M5S "törvényről törvényre mérlegeli majd, miként szavazzon. Grillo szerint "véget ért a koalíciók ideje". Hozzátette, hogy amikor az államfő magához hívatja a pártokat a kormányalakítási tárgyalásokra, ő megy Giorgio Napolitanóhoz. Grillo azt is javasolta, hogy Dario Fo irodalmi Nobel-díjas drámaíró legyen Napolitano utódja.

A balközép koalícióhoz tartozó Nichi Vendola, a Baloldal, Környezet, Szabadság (Sel) elnöke kizárta a Montival való koalíciót, mivel "Monti elveszítette a választást". 

A római parlament március 15-én tartja alakuló ülését.