Az ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület is csatlakozott a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) Uniós fejlesztések nyílt napja - séta a kulisszák mögött elnevezésű programjához, így a látogatók szombaton a Nógrád megyei területen is betekintést nyerhetnek az uniós támogatásból megvalósult felújításokba. A rendezvény keretében országszerte közel 30 beruházást mutatnak be. 

2010 nyarára közel 600 millió forintos beruházást fejeztek be Ipolytarnócon. Az Ipolytarnóci Ősvilági Pompeji turisztikai fejlesztésének második üteme 571 millió forintból valósult meg, ehhez 492 millió forintos vissza nem térítendő támogatást nyert a területet működtető Bükki Nemzeti Park Igazgatóság az Észak-Magyarországi Operatív Program pályázatán.

A 20 millió évvel ezelőtti flórát megelevenítő miocén erdő 2,5 hektáros területére új növényeket telepítettek, köztük olyan 4-5 méteres fákat, amelyek 100-150 év múlva elérik a 40-50, vagy akár 100 méteres magasságot. Az erdőt olyan ősállatok reprodukcióival telepítették be, amelyeknek lábnyomait vagy fogait megtalálták a területen.

Az addigi tanösvényhálózatot a fák lombjai között 8-10 méter magasan vezető lombsétánnyal egészítették ki, két végén egy-egy 15 méter magas, kilátóként szolgáló toronnyal. A sétány alsóbb részén a gyerekek heveder nélkül közlekedhetnek. A gyerekek számára fa játszóteret és akadálypályát alakítottak ki, megépült egy 45 fő befogadására alkalmas étterem és kávézó, valamint egy fedett pihenő. 2010 nyarától állandó kiállításon mutatják be a Kárpát-medence születését.

A fejlesztés első ütemében uniós és kormányzati támogatással 400 millió forintból újították meg a földtani élőhelyet 2007 őszén. Új bemutatócsarnokot hoztak létre, amelyben térben kivetítve elevenednek meg az állatok, a moziteremben pedig a 20 millió évvel ezelőtti világ tárul fel a látogatók előtt, a nézők mozgószékben ülve élhetik végig a vulkánkitörést kísérő földrengést.

A Nógrád megyei természetvédelmi területen 1836-ban zajlott le az első dokumentált kutatás. Ipolytarnócon találták meg a világ legnagyobb ismert pinusféléjét, a település nevét a közel 100 méter hosszú, nyolc méter kerületű megkövült fenyő tette ismertté. Az ősmaradványok területén 11 gerinces állatfaj több mint háromezer lábnyomát azonosították már.