A Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (ELN) nevű kolumbiai lázadószervezet saját állítása szerint hetekkel ezelőtt az ország északkeleti részén elrabolt két német állampolgárt, akiket kémeknek tart. 

"Az ELN egységei Catatumbo térségében elfogták Uwe Breurt és Günther Otto Breurt, akik feltehetőleg német állampolgárok, és titkosszolgálati ügynökök, mert mindeddig nem tudták igazolni, hogy milyen okból tartózkodtak ezen a területen. Mindeddig senki és semmilyen intézmény nem jelezte, hogy eltűntek volna. A kémeket nem védi a nemzetközi humanitárius jog" - írta a szélsőbaloldali szervezet közleményében, amely hétfőn jelent meg honlapjukon.

Erre reagálva Juan Manuel Santos kolumbiai elnök szintén közleményben követelte a német állampolgárok szabadon bocsátását.

Az ELN a második legnagyobb lázadószervezet az országban a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) után, több mint 40 éve létezik, és tagjaik száma mintegy 2500. Főleg az ország északkeleti részén aktívak, ahol jelentős a kokatermesztés és a kokaintermelés.

A bogotái német nagykövetség egyelőre nem fűzött semmit a lázadók közleményéhez. Az ELN január közepén elrabolt hat aranykereső szakembert - köztük egy kanadait és két peruit - az ország egy másik részén.