A mellső uszonyait egy feltételezett cápatámadásban elveszített tengeri teknős a legkorszerűbb mesterséges uszonyt kapta meg Japánban. 

A megközelítőleg 25 éves, Ju névre hallgató nőstény álcserepesteknős 27. pár mesterséges uszonyát tesztelte az otthonául szolgáló, Kóbe közeli akváriumban.

A gumi végtagokat egy, a fején átbújtatott mellényhez erősítették – mondja Naoki Kamezaki, az akvárium kurátora. „Sokat dolgoztunk egy olyan mellény kifejlesztésén, mely meggátolja, hogy a teknős akaratlanul megszabaduljon tőle. Mozgatni tudja a végtagokat, mivel a mellény nagyon puha.”

A 96 kilogrammos, 82 centiméter hosszú teknővel rendelkezőt Jut egy halászhálóban találták meg 2008 közepén, majd elküldték a Szuma víziparknak. A jobb végtag egyharmada, a balnak fele tűnt el a feltételezett cápatámadásban.

Az akvárium 2008 második felében kezdte meg a mesterséges végtagok fejlesztését a teknős számára, mivel az állat normális sebességének csak 60 százalékát tudta produkálni. A korábbi verziókat a csonkokra szorították, ez viszont egyértelműen fájdalmat okozott a teknősnek.

Kamezaki elmondta, hasonló kísérleteket végeztek már szerte a világon, de arról még nem hallottak, milyen eredménnyel. „Lehetséges, hogy a mi teknősünk az egyetlen, mely mesterséges végtagokkal problémák nélkül úszik.”

2004-ben egy okinavai akvárium delfinje a világon elsőként kapott gumiból készült farokuszonyt. Eredeti végtagját betegség következtében veszítette el.