Meghosszabbították, így még június 2-ig látható a Faragó József (1866-1906) karikaturista rajzait és metszeteit bemutató tárlat a Magyar Nemzeti Galériában Budapesten. 

A tavaly októberben nyílt kiállítás a múlt század végi Magyarország egyik legismertebb karikaturistájának, Faragó Józsefnek mintegy hatvan művét mutatja be. A felvonultatott rajzok jelentős része politikai karikatúra, de láthatóak a tárlaton a művész festményekről, szobrokról készített gúnyrajzai, valamint rézkarcai is - közölte az intézmény szerdán az MTI-vel.

A "Faragó József (1866-1906) művészete. Karikatúrák a Borsszem Jankóból" című tárlaton helyet kaptak az alkotó utolsó éveinek munkái: többek között berlini művészportréi és legjelentősebb lapja, a Richard Strauss zeneszerző arcképe is.

Faragó József 1894 és 1903 között jelentősen megújította a magyar politikai karikatúra műfaját. A Borsszem Jankó és a Kakas Márton című lapokban szakított az addig jobbára sematizált alakokkal dolgozó, inkább anekdotikus jellegű magyar karikatúra hagyományaival: a kor közéleti személyiségeit, a napi politikai élet csatározásait maró gúnnyal, de művészi igényességgel, pontosan megrajzolt figurákkal parodizálta.

A politikai munkák mellett művészeti karikatúrákat is készített, ezeken az évente kétszer megrendezett műcsarnokbeli tárlatokon kiállított festményeket, szobrokat figurázta ki. A rajzok egy része ma is ismert, népszerű műalkotásokat karikírozott, amelyek közül a kiállítás néhányat - például Ferenczy Károly Madárdalát vagy Szinyei Merse Pál Majálisát - a karikatúrákkal együtt mutat be.