Ki lesz a Magyar Nemzeti Bank elnöke? A fô esélyes Matolcsy György. De miért 007 a jele, és miért fizet évi hárommilliót rokonának a gazdasági tárca? Ennek jártunk utána ismerősei segítségével.

Csak nyaralói vannak

Bár Budán, a XII. kerületben lakik, nincs nevén budapesti ingatlan. Két nyaraló, egy 150 négyzetméteres balatonakarattyai ház, és 22 négyzetméteres csopaki üdülő tulajdonosa. Kétmillió forintnyi készpénze, 14 millió forintnyi megtakarítása van. Havi bruttó 1,33 milliót keres. (Miniszterként 1,1 millió, képviselőként 231 900 forint jár neki.) Autót nem tart. Hobbijának az őt ismerők az olvasást jelölték meg.

Felesége főnöke

Házastársa László Gyöngyi. Neje hosszú ideig a Postabanknál dolgozott, jelenleg a férje tulajdonában álló kft., a Magyar Gazdaságfejlesztési Intézet ügyvezetője. Két fiuk van. A nagyobbik egy fővárosi ingatlanfejlesztő cégnél dolgozik, a kisebbik tanul.

Rokoni szál

Matolcsy édesapjának unokatestvére, Matolcsy Mátyás tavaly 3,1 millió forintot kapott a gazdasági tárcától (NGM). A gépészmérnök végzettségű Matolcsy rokon 1970 óta ENSZ-megbízott, javadalmazásának magyarországi kifizetője csak az NGM. Tisztségének, pénzének nincs köze Matolcsy György miniszterségéhez.

Egyszerű szignó

A miniszter két, egymást keresztező, hullámvonalra emlékeztető szignót használ, ha hivatalos dokumentumot ír alá. Előtte egy hosszanti tintacsík jelzi doktori címét.

Kék munkaruha

Rendkívül vigyáz a megjelenésére, a sötétkék öltöny a munkaruhája – mondta róla egyik forrásunk, aki szerint hűvös elegan-ciá­jában nemcsak az angolszász diplomácia divatirányzata, hanem felesége ízlése is tetten érhető. Matolcsy a pesti szalonok mellett alkalomszerűen külföldön, leginkább bécsi áruházakban vásárol.

Könnyen ejt

Matolcsy kimért társasági ember, munkatársaival szemben viszont rendkívül nyitott. Bizalmát nehéz elnyerni, ám könnyű elveszíteni. Munkatársai kiválasztásánál fontos szempont, hogy kvalitásuk mellett kedvelje is őket – mondták róla egy másik tárca munkatársai, akik szerint jó koponyákkal veszi körül magát, ám az irányt nem mindig szabja meg jól a számukra. Hat államtitkára közül három nem közgazdász végzettségű.

James Bond

Az egyik ellenzéki képviselő hívta fel figyelmünket arra, hogy Matolcsy parlamenti bársonyszéke a miniszteri karéjban a 0. szektor, 0 sor, 7. szék. Száma összeolvasva: 007, akárcsak a filmbéli brit titkosügynök kódja.

Angolosan oktatott

Irodalmi angolsággal érvelt az IMF-tárgyalásokon – mondta a megbeszélések részleteit jól ismerők egyike. Hosszan beszélt és hamar kiderült, a Valutaalap delegációjának görög vezetőjénél, Atanasziosz Arvanitisznél is jobban bírja a nyelvet, aki lényegretörő mondatokkal operált. Matolcsy ellenben finom, ám nyelvtanilag rendkívül bonyolult udvariassági formulákat is használt a kimért hangvételű vita során. Olyan volt az egész, mint egy egyetemi előadás. Csak ültek és hallgatták – emlékezett vissza egy névtelenséget kérő politikus. Matolcsy – papíron – középfokú nyelvvizsgával rendelkezik.