Csütörtökön helikopterrel Castel Gandolfóba repül a pápa, ahol este nyolc órakor bejelentik a lemondását. 600 éve nem mondott le pápa, ezért a mai nap forgatókönyvén két hétig dolgoztak a Vatikánban. Hétfőn kezdődnek a pápaválasztás előkészületei.

Csütörtökön este, pontban nyolc órakor mond le XVI. Benedek, aki pápasága utolsó napján a bíborosoktól búcsúzik el, majd helikopterrel elhagyja a Vatikánt, és Castel Gandolfóba vonul vissza. Távozásával megüresedik az apostoli szék.

Majdnem nyolcéves pápasága legutolsó napján XVI. Benedek a munkahelyétől és eddigi otthonától, a Vatikántól köszön el, ahol 1981 óta dolgozott bíborosként majd pápaként.

XVI. Benedek valójában lemondásának február 11-i bejelentése óta készül a Vatikán elhagyására. Az utóbbi több mint két hétben két általános audiencián és két Úrangyala-imádságon, valamint a hamvazószerdán a Szent Péter-bazilikában általa pontifikált utolsó szentmisén találkozott a tőle búcsúzni akaró egyházi személyekkel és a hívőkkel. Az eseményeken a Vatikán  szerint közel félmillióan vettek részt.

Csütörtökön délelőtt az eddig Rómába érkezett bíborosok vesznek búcsút a 265. egyházfőtől. Közöttük lesz Erdő Péter esztergom-budapesti érsek is. A pápa zárt ajtók mögött találkozik velük a VIII. Kelemenről elnevezett, reneszánsz freskókkal díszített Sala Clementina fogadóteremben. Ők voltak az elsők, akiknek , akiknek február 11-én elsőként jelentette be távozási szándékát - latinul -, hangsúlyozva, hogy előrehaladott kora miatt (ingravescente aetate) nem képes tovább ellátni szolgálatát.

A távozó pápát búcsúztató és az új pápát megválasztó bíborosokkal való találkozó lesz XVI. Benedek utolsó hivatalos programja. Háromnegyed ötkor elhagyja az apostoli palotát, amelynek San Damaso nevű belső udvarán Tarcisio Bertone szentszéki államtitkár, egykori titkára búcsúzik tőle.

Harangokkal búcsúznak a pápától

Öt órakor XVI. Benedek a pápai állam helikopter-leszállóján ül fel az őt

ról hagyja el a Vatikánt, itt Angelo Sodano, a bíborosi kollégium vezetője, volt szentszéki államtitkár búcsúzik el tőle. Az olasz légvédelem fehér színű helikoptere negyedóra alatt teszi meg az utat a Rómától 25 kilométerre délre fekvő, Castel Gandolfó-i rezidenciájáig.

Pontosan öt órakor Róma harangjai megszólalnak: a város így köszön el a pápától. Tömeg várható a Szent Péter tér és a Vatikán körül is, ahonnan sokan fogják követni a távozó helikoptert.

XVI. Benedek "kisebb személyes tárgyait és feljegyzéseit" magával viszi a Vatikánból - nyilatkozta Federico Lombardi szentszéki szóvivő. A pápa bútorai, zongorája, könyvei és hivatalos levelezése, valamint más vatikáni dokumentumok mind a lakosztályban maradnak, amelyet lepecsételnek, amint XVI. Benedek elhagyta. A lakosztályt az új pápa megválasztása után nyitják meg, és XVI. Benedek utódja láthatja csak, milyen iratokat hagyott neki az akkor már nyugalmazott egyházfő.

Mivel az utóbbi közel hatszáz évben nem mondott le pápa, XVI. Benedek távozásának "forgatókönyvét" az utóbbi két hétben állították össze a kánonjogászok, teológusok és ceremóniamesterek. Eddig az elhunyt pápák után nemcsak a lakosztályt, hanem a Castel Gandolfó-i palota termeit is lezárták, most azonban ezeket a távozó pápa foglalja el.

Castel Gandolfóba érkezve a pápát Giuseppe Bertello, Vatikánváros kormányzóságának elnöke és Giuseppe Sciacca, a kormányzóság titkára, valamint a helyi plébános és a polgármester fogadja.

XVI. Benedek a palota belső udvarára nyíló ablakából köszönti a város lakosait, ide tízezer embert várnak. Ez lesz a pápa utolsó találkozása a hívőkkel; az utolsó alkalom, hogy pápaként beszél, és a fehér pápai reverendában jelenik meg. Castel Gandolfóban nem írott szöveget olvas fel, hanem rögtönözve beszél.

Nem koppantják homlokon

A pápa Vatikánból való távozását és Castel Gandolfóba való megérkezését az olasz és külföldi televíziók élőben közvetítik. Négyezer újságíró követi Rómából a távozását. A kameráktól és a nyilvánosságtól távol XVI. Benedek este nyolc órakor lemond. Az időpontot a pápa jelölte ki, magyarázat nélkül. Az olasz hívők nyolckor égő gyertyát helyeznek otthonuk ablakába. A vatikáni pápai lakosztály Szent Péter térre néző ablaka (ahol XVI. Benedek minden este fényt gyújtott) sötét marad az utód megérkezéséig.

Hivatalosan ekkortól  lesz nyugdíjban XVI. Benedek. Ekkor kezdődik az üres  pápai trón időszaka (Sede Vacante) a Vatikánban. A nyugalmazott pápa biztonságát a svájci gárdisták helyett a vatikáni csendőrség veszi át, az egyházat pedig Tarcisio Bertone irányítja majd. A bíboros-kamarás hivatalos feladata elvileg a pápa halálának megállapítása, ám mivel most nem erről, hanem lemondásról van szó, nem fogja háromszor ezüstkalapáccsal homlokon koppantani XVI. Benedeket, hanem csak jelképesen beolvasztják arany pápai gyűrűjét (amelyet minden pápának külön öntenek) a délelőtti, bíborosokkal tartott találkozón.

Kihagyják a gyászt

Március negyedikétől kezdődnek a pápaválasztó és a nem pápaválasztó bíborosok tanácskozásai, fő feladatuk a konklávé időpontjának a kitűzése.

A hétfőn kezdődő tanácskozások alatt hivatalosan az egyház által a jövőben követendő célokat hivatottak kijelölni, de jó alkalmat nyújtanak majd arra is, hogy a bíborosok megvitassák, kik jöhetnek szóba pápaként. Megtárgyalják az is, mikor kezdődjön a pápaválasztó konklávé, ami hamarabb is indulhat, mint a hagyományos 15-20 nap, mivel ez alkalommal nincs szükség gyászidőszakra.

XVI. Benedek nyugalmazott pápa nem vesz részt a konklávén, távol tartja magát a világtól, és április végén, májusban tér vissza a Vatikánba, egy általa kiválasztott kolostorba.