A magyar gazdaság potenciális növekedési üteme meredeken csökkent az elmúlt néhány évben, ezért magas elsődleges államháztartási többlet és alacsony kötvényhozamok szükségesek a hazai össztermékhez (GDP) mért államadósság-ráta csökkentéséhez.

MTI - A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni globális piacelemző részlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) felzárkózó gazdaságokkal foglalkozó szakértői befektetők számára hétfőn összeállított elemzésükben kifejtették, hogy a jelenlegi bőséges globális likviditás, valamint a monetáris politikáról tett legutóbbi, "megfontolt" nyilatkozatok Orbán Viktor miniszterelnök és az MNB-elnöki utódlással kapcsolatos "találgatásokban" szereplő Matolcsy György részéről támogatják a forintot, ám e két tényező hatása könnyen átmenetinek bizonyulhat, ha nem sikerül tartani az elővigyázatos költségvetési politikát.
  
A ház szerint az Orbán-kormány jelentős költségvetési szigorítást hajtott végre az elmúlt két évben, és világossá tette, hogy további kiigazításokra lehet számítani a hiánycélok tartása végett, mivel ez növeli a valószínűségét annak, hogy az EU az idén megszünteti a Magyarországgal szemben folytatott túlzottdeficit-eljárást.
  
A korábbi tapasztalatok alapján ugyanakkor felmerül a kérdés, hogy valóban elővigyázatos marad-e a magyar költségvetési politika, ha az unió megszünteti ezt az eljárást. A túlzottdeficit-procedúra ugyanis erőteljes korrekciós eszközként hat, mivel hiteles fenyegetést jelent az uniós kohéziós juttatások felfüggesztésének kilátása a kijelölt deficitpálya elhagyása esetén - áll a Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzőinek hétfői értékelésében.
  
A ház közgazdászai az elemzéshez fűzött visszatekintő grafikus kimutatás alapján kiszámolták, hogy az 1998-as, a 2002-es, a 2006-os és a 2010-es választási évek és az adott kormány mandátumának e választásokat megelőző félideje között átlagosan 7 százalékponttal romlott a magyar államháztartás GDP-arányos elsődleges - vagyis az államadósság kamatfizetési kötelezettségei nélkül mért - egyenlege.
  
A cég londoni elemzőinek számításai szerint ha 2013-2014-ben is bekövetkeznék egy ilyen mértékű romlás az elsődleges államháztartási mérlegben, akkor a GDP-arányos államadósság-ráta irányt venne a 95 százalékos szint felé. A Bank of America-Merrill Lynch londoni közgazdászainak értékelése szerint a monetáris tanács új vezetésének kinevezése fontos jelzés lesz azzal kapcsolatban, hogy ezúttal "sikerül-e szakítani a régi szokásokkal".

Más nagy londoni házak szerint ugyanakkor valószínűtlen a lehetséges pénzügy-politikai irányváltásokkal kapcsolatos legrosszabb forgatókönyvek megvalósulása az MNB élén jövő hónapban esedékessé váló váltás után.
  
A Morgan Stanley globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének szakértői ezzel kapcsolatos legutóbbi elemzésükben több alternatív forgatókönyvet vázoltak fel. Ezek közül szerintük a legrosszabb változat az lenne, ha a kormány "valahogy kisajátítaná"  és a külső adósságok törlesztésére használná a jegybanki devizatartalékot.
  
A ház szakértői szerint azonban ez "jórészt hipotetikus és távoli" kockázat, mivel a kormány saját készpénztartaléka, valamint a várható devizakötvény-kibocsátás bőséges forrást nyújt az idén lejáró devizakötelezettségek törlesztésére.
  
A Morgan Stanley londoni elemzői az aggasztó forgatókönyvek közé sorolták azt a változatot is, amelynek alapján az MNB a vezetőváltás után az elsődleges állampapír-piacon jelenne meg vásárlóként. Az euróövezeti jegybank és az Európai Bizottság nyilvánvalóan kifogást emelne a kormány közvetlen monetáris finanszírozása ellen, tekintettel azonban arra, hogy a hazai állampapír-piac jelenleg "nagyon jól működik", ez is inkább "hipotetikus természetű" kockázat - vélekedtek a Morgan Stanley londoni közgazdászai.