Lakásfenntartási támogatás 2013 Miután megszüntették a szociális alapú gázár- és távhő ár-támogatást az is beépült a lakásfenntartási támogatásba. Az új feltételek és lehetőségek mellett adható támogatást is a helyileg illetékes önkormányzatnál igényelhetik a rászorulók. A támogatás a fűtéstámogatáson kívül igényelni lehet még lakbérre, albérleti díjra, közös költségre, csatornahasználati díjra, a szemétszállítás költségeire, villanyáram, víz és gázfogyasztás költségeinek pótlására. 

Szeptember hónaptól van lehetőség a fűtéstámogatást a lakásfenntartási támogatáson belül igényelni. Ettől az időponttól kezdődően a gázzal és távhővel fűtők mellett igénybe vehető azok számára is akik fával, olajjal, szénnel vagy egyéb módon fűtik az otthonukat.

Az új támogatás igénylésének feltételei között szerepel egy a korábbinál magasabb összegű jövedelemhatár, mely összeg a törvénynek megfelelően 71.250 Ft-ban lett megállapítva, ez az öregségi nyugdíjminimum 250 százaléka. A támogatást leginkább az olyan rendszeres kiadások pótlására nyújtja a helyi önkormányzat, amelyeket az ügyfél nem képes havonta fizetni, ezért elmaradása keletkezik, ami veszélyezteti a lakhatását. A támogatás pénzben és természetben adható, azonban a törvénynek megfelelően a lakásfenntartási támogatás főleg természetben nyújtandó. A támogatás, amennyiben megosztva kerül kifizetésre abban az esetben részben készpénzben, részben természetbeni támogatásként kapja a rászoruló. A természetbeni támogatáskor az ügyfél nem kézhez kapja a pénzt, ilyenkor az önkormányzat egyenesen a közüzemi (gáz, áram, távhő, szemétszállítás, stb.) szolgáltatnak, utalja az aktuális számla díját, vagy megvásárolja a szükséges tüzelőanyagot, és átadja a támogatottnak. A támogatásra az ügyfeleknek a kérelmet a helyi önkormányzathoz kell eljuttatniuk, amely jövedelem- és vagyonvizsgálatot végez, ezután történik a hivatal részéről a pénzbeli vagy természetbeli támogatás összegének a megállapítása.

Az új támogatási rendszernek köszönhető, hogy egyszerűbben állapítható meg a jogosultságot biztosító jövedelemhatár emelése miatt, hogy a már korábban támogatásban részesülők ezt köbvetően is megkaphassák a támogatást. Mivel a fűtéstámogatás és a lakásfenntartási támogatás ebben a formában már együtt kerül ügyintézésre, nem kell két azonos célt szolgáló támogatási rendszert együttesen működtetni. Ezért lehetőségük van az önkormányzatoknak arra, hogy a jogosulatlan kérelmezőket könnyen ki tudják szűrni. Az új támogatási rendszer létrehozását követően a jogosult ellátottak köre jelentősen kibővülhet, mert akik az energiatámogatás megszűnése miatt ellátás nélkül maradtak azok most ismételt jogosultak lehetnek a támogatása.

A lakásfenntartási támogatást igényelni lehet alanyi jogon és normatív alapon. Alanyi jogon az igényelheti, aki adósságkezelési szolgáltatásban részesül. Ilyen esetben a támogatást az adósságkezelés időtartamára állapítja meg az önkormányzat.

Normatív alapon kaphat lakásfenntartási támogatást az akinek a háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem kevesebb mint az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250%-a azaz 71.250,- Ft, valamint a közös háztartásban élők közül senki nem rendelkezik vagyonnal. A rendszerben a jövedelem alapján történő jogosultsági feltételek módosításához két új elem került, az egyik a fogyasztási egység, a másik a vagyonvizsgálat. A normatív lakásfenntartási támogatás egy évig adható, ennek igénylését az önkormányzatnál beszerezhető formanyomtatványon kell benyújtani, mellékletként csatolni kell az igénylő vagyonnyilatkozatát, a háztartás kereső tagjainak a jövedelem igazolását, a lakás tulajdoni lap másolatát, és minden olyan igazolást és nyilatkozatot, amit támogatást nyújtó szerv kért. Azonban általában a helyi önkormányzatok határozza meg azt, hogy milyen dokumentumokat, igazolásokat kell a kérelemhez mellékelni. Bár az önkormányzatok a jövedelemszámítást nem az egy főre eső jövedelem alapján, hanem a háztartás fogyasztási szerkezete alapján számolják ki. Ez sokkal igazságosabb, mert a fogyasztás és a kiadások a család létszámának emelkedésével nem emelkednek egyenes arányban.

A természetbeni szociális ellátásként nyújtott lakásfenntartási támogatás esetében a helyi jegyző a jogosultság megállapítását követő hónaptól minden hónap 5. napjáig adatszolgáltatást teljesít az adatszolgáltatás hónapjában folyósításra került támogatásokról.