Hatnapos hivatalos Srí Lanka-i látogatásának zárásaként Kövér László házelnök részt vett a szigetország függetlenné válásának 65. évfordulója alkalmából rendezett állami ünnepségeken - tájékoztatta az Országgyűlés sajtóirodája hétfőn az MTI-t. 

A közlemény idézi Mahinda Radzsapaksze Srí Lanka-i államfőnek az ünnepségen elmondott köszöntőjét, amelyben úgy fogalmazott: "elérkezett egy olyan korszak a Srí Lanka-iak életében, amelyben a következő nemzedékek jövőjét nem a félelem és a gyanakvás határozza meg".

Az idei ünnepi helyszín Trincomalee volt, a keleti tartomány fővárosa, ahol tíz évvel ezelőtt még súlyos polgárháború dúlt a tamil szeparatisták és a szingalézek között, az oroszláncímeres állami lobogót sem lehetett kitűzni.

Az ünnepség után a köztársasági elnök díszebéden látta vendégül Kövér Lászlót, aki hivatalos látogatása alatt Disszanajake Mudijanszalagye Dzsajaratne miniszterelnökkel, Csamal Radzsapaksze parlamenti elnökkel és több tárcavezetővel is tárgyalt.

A magyar házelnök meglátogatta továbbá a Baptista Szeretetszolgálat, a Máltai Szeretetszolgálat és a Katolikus Karitász által épített és működtetett intézményeket.

Srí Lanka - korábbi nevén Ceylon - 1948. február 4-én kiáltotta ki függetlenségét.