A római Szent Péter teret és környékét teljesen megtöltő tömeg hallgatta vasárnap a távozó XVI. Benedek pápa utolsó Úrangyala-imádságát.

"Az Úr arra szólított, hogy megmásszam a hegyet, és még inkább az imának és a meditációnak szenteljem magam. Ez azonban nem jelenti azt, hogy elhagyom az egyházat, továbbra is szolgálni fogom koromnak és erőmnek megfelelően" - mondta el utolsó imáján XVI. Benedek.

A szokás szerint a lakosztályának Szent Péter térre néző ablakából beszélő, 85 évesen visszavonuló pápát közel kétszázezres tömeg hallgatta és tapsolta meg.

Pedofilbotrány árnyékolja be a pápa távozását

Eközben az Egyesült Államokban tízezer aláírást gyűjtöttük össze a Catholics United nevű katolikus szervezet tagjai az ellen, hogy Roger Mahony korábbi Los Angeles-i bíboros is tagja legyen a következő pápra megválasztását végző konklávénak. Az aktivisták szerint Mahonynak nem kellene résztvennie az új pápa megválasztásában, mivel szolgálati ideje alatt, 1985 és 2011 között számos szexuális visszaélésre került sor Los Angeles papjai körében.

Mahony az amerikai hatóságok vádjai szerint pedofíliával meggyanúsított papokat Kalifornián kívülre helyeztetett át a nyolcvanas években, hogy azok elkerülhessék a rendőrségi felelősségre vonást. A katolikus aktivisták szerint a szexuális bántalmazás áldozatainak arcul csapása volna, ha egy olyan személy vehetne részt az új pápa megválasztásában, aki korábban ilyen ügyel eltussolásában segédkezett.