A nagy veszteséget felhalmozó LOT lengyel nemzeti légitársaság március közepén mutatja be azt a tervet, amelytől a csőd elkerülését várja.

MTI - A mentőprogramról a LOT szóvivője elmondta, hogy a légitársaság 2 ezer dolgozójának egy részét elbocsátják, és jelentősen csökkentik a járatok számát. A LOT 157,1 millió zloty (50,5 millió dollár) nettó veszteséggel zárta a tavalyi évet, a 2011. évi 145,7 milliós hiány után.

A társaságot egy decemberben folyósított 127 millió dolláros állami hitel tartja talpon. Donald Tusk miniszterelnök nemrég azt mondta, hogy a kormány meg akarja menteni a LOT-ot, "de nem minden áron". Rontja a LOT helyzetét, hogy földre kényszerült a légitársaság két Dreamliner utasszállítója. A Boeing cég repülőgépein másutt tapasztalt üzemzavar miatt a Dreamlinerek egyelőre nem repülhetnek.

A LOT az európai légitársaságok közül először állított forgalomba Dreamlinert. A gépek kiesése január közepe óta 8 millió zloty (2,5 millió dollár) kárt okozott az amúgy is veszteséges légitársaságnak, mert meg kell hosszabbítania néhány meglévő B 767-es és B 777-es bérletét.

A LOT az állami tulajdonban lévő varsói repülőtér legnagyobb ügyfele és a szintén az állam irányítása alatt álló finomítók által előállított kerozin nagy vásárlója. A LOT mintegy 66 százaléka az államé, további közel 25 százaléka azoknak a cégeknek a tulajdonában van, amelyek a LOT átalakításán dolgoznak. A fennmaradó valamivel kevesebb mint 7 százalék LOT-részesedés a munkavállalók kezében van.