Kárász Anna lehet a magyar kajaksport következő nagy alakja, a szegedi lányt Janics Natasa utódjaként emlegetik. A 21 éves versenyző felkészülését éppen Janics testvére segíti.

Kárász Anna U23-as Európa-bajnokként természetes, hogy nagy terveket szövöget már a mostani idényre is, és nem csak azért, mert a világsztárok – ­Janics Natasa, Benedek Dalma – elvándorlása miatt több lehetőség adódhat a számára, hanem azért is, mert ettől függetlenül is a legjobbak között emlegetik.

Sikeres felkészülésében óriási szerepet játszik, hogy a tél végét és a tavasz elejét Ausztráliában tölti, ahol egy kis nemzetközi csapattal dolgozhat együtt két hónapig.

A roppant drága utazást egyéni szponzora finanszírozta meg, és ugyan Anna felkészítését továbbra is Kovács László – aki Janics Natasa edzője is volt – végzi, Ausztráliában segítségére van Natasa bátyja, Sztjepan is.

– Spela Ponomarenko szlovén versenyző férje és edzője Sztjepan, régóta szoros velük a kapcsolatunk – mondta Petrovics Kálmán, az EDSZ-Démász Szeged klubigazgatója. – A központi edzőtáborozás körül annyi a bonyodalom, hogy úgy döntöttünk, Anna inkább Sztjepanékkal tart ­Ausztrá­liába, ahol rajtuk kívül még egy cseh és egy ausztrál versenyző is készül.

Az, hogy Janics Natasa távozott tőlünk, nem befolyásolta a ­testvérei­vel való viszonyunkat, másik bátyja, Micso például nálunk edzősködik. Kovács Lászlóval napi kapcsolatban van Sztjepan és Anna is, de alapvetően nagy segítség, hogy Sztjepan odafigyel Anna edzéseire.