Példaértékű összefogás eredményeként ismét kaphatók az élelmiszerboltokban a gyulai hústermékek - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára kedden Budapesten, egy CBA-áruházban újságírókkal.
Budai Gyula emlékeztetett: a gyulai húsüzemben a hónap elején indult újra a termelés, a 100 százalékban önkormányzati tulajdonú Gyulahús Kft. nemcsak a tradicionális gyulai hústermékeket állítja elő újra, hanem sikerült csaknem 300 ember munkahelyét is megmenteni a termelés újraindításával. Jelezte: elsősorban a CBA üzletlánc állt a Gyulahús Kft. termékeinek értékesítése mellé. Hozzátette, hogy tárgyalt más élelmiszerláncokkal is, de a legnagyobb fogadókészség a CBA-nál volt ez ügyben.
Gyula polgármestere, Görgényi Ernő elmondta, nemcsak a magyar piacot kívánják a gyulai hústermékekkel ellátni, hanem a külföldi megrendelőket is. Jelezte: a kft. várhatóan szállít majd az angol, az orosz és a cseh piacra is, amit már szerződések is alátámasztanak.
Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója közölte: az általa képviselt üzletlánc marketingkampánnyal kívánja támogatni a gyulai hústermékek eladásának növelését, illetve azt, hogy a vásárlók ismét keressék a tradicionális gyulai kolbászt, májast, felvágottakat. Daka Zsolt, a Gyulahús Kft. ügyvezetője elmondta: ebben az évben mintegy 5,3 milliárd forint árbevételre számítanak, áruik mintegy 80 százalékát belföldön, 20 százalékát pedig külföldön kívánják értékesíteni.
Februárban indult a termelés
Összesen hétszázmillió forintos tőkeemelést hajt végre a gyulai önkormányzat a százszázalékos tulajdonában álló Gyulahús Kft.-nél. A képviselő-testülete csütörtök délután soron kívüli, zárt ülésen hagyta jóvá az erről szóló előterjesztést. A Gyulahús Kft.-ben februárban indul a termelés – mondta Görgényi Ernő polgármester. A testület elfogadta a társaság 2013-ra kidolgozott üzleti tervét, februártól decemberig a tervezetben 5,261 milliárd forint árbevétel és 43 millió forint nyereség szerepel - ismertette.
A Gyulahús Kft.-t az önkormányzat a gyulai húsipar újjászervezésére alakította meg január első napjaiban kétmillió forint jegyzett tőkével, majd január 24-én a testület 114 millió forint tagi kölcsön nyújtásáról döntött a termeléshez szükséges alapanyagok beszerzéséhez - emlékeztetett a polgármester.
A Gyulahús Kft.-nél a gyártás 282 dolgozóval indult február 4-én, a további létszámbővítés az üzleti eredmények függvénye lesz - jegyezte meg. A cég gyulai és a csabai kolbászokat, májas termékeket és egyéb húskészítményeket gyárt, a termelést a felszámolás alatt álló Gyulai Húskombinát épületeiben végzik, az ott található eszközökkel - ismertette. A Gyulahús Kft. aláírta a bérleti szerződéseket a felszámoló Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft.-vel.
Görgényi Ernő hangsúlyozta: Gyulán a rendszerváltás óta több termelőüzemet bezártak, a gyulai húsipar az első, amelyet helyi összefogással és a kormány támogatásával sikerült talpra állítani. A kormány a húsipar megmentésére 1,8 milliárd forintot adott a városi önkormányzatnak.
Gyulai kolbász, mint hungarikum
A Gyulai kolbász (vagy Gyulai pároskolbász) hungarikum, amely meghatározott, jellegzetes, csak Magyarországra jellemző alapanyagokból készült, eredetvédett, azaz csak Gyula és Békéscsaba városok közigazgatási határain belül előállított, fűszeres kolbászféleség.
Az iparjogvédelmi oltalom alatt álló gyulai kolbász a magyar nagyfehér hússertés fajta mangalica és magyar lapály fajtákkal keresztezett, valamint a hampshire, duroc és pietrain fajták és hibridjeik legalább 135 kg-ra hizlalt egyedeinek feldarabolt húsából és kemény szalonnájából készül. A gyártáshoz szükséges sertéshús megfelelő húsminőségét a kézi csontozási technológia biztosítja, amely az inak szakszerű eltávolítását teszi lehetővé a bontott sertés szinte minden húsrészét érintő ipari húsfeldolgozása során.
A gyulai kolbász legalább 15% (m/m) kötőszövetmentes fehérje-tartalmú, 4-6 mm-es nagyságra aprított sertéshús- és kemény szalonna-szemcsékből álló, sertés vékonybélbe pározva (vagy szeletelésre gyártás esetén vízgőzáteresztő műbélbe) töltött; sóval, csemege és csípős paprikaőrleménnyel, fokhagymával, borssal és őrölt köménnyel ízesített, alapvetően bükkfával füstölt, szárítással érlelt-tartósított húskészítmény.
Átmérője 26-40 mm, 18-26 cm-es hosszúságra pározott vagy szeletelt. Burkolata tiszta, sérüléstől mentes, nem penészes, kissé göbös, dudoros felületű, színe vörösesbarna, áttetszenek rajta a szalonnaszemcsék. Állománya tömör, rugalmas, jól összeálló, jól szeletelhető. A metszéslapon húspépbe ágyazott, 4-6 mm nagyságú húsos szalonnaszemcsék láthatók egyenletes elosztásban. Kellemesen füstölt, fűszeres illatú; harmonikus ízét, aromáját a felhasznált fűszerek harmóniája adja.
0 Megjegyzések