Irán azt tervezi, hogy csökkenti költségvetésének függőségét az olajbevételektől, miközben jelentősen növeli más termékek exportját.

MTI - Az idei költségvetési év március 19-én jár le. A jövő évi költségvetési tervet a kormány szerdán nyújtja be a parlamentnek.

A kabinet azt tervezi, hogy az új költségvetési évben a nem olajtermékek exportja 75 milliárd dollár lesz, ami csaknem 50 százalékos növekedés a folyó évhez képest. Irán növelni tervezi kivitelét gázkondenzátumból, vegyipari termékekből, cementből, járművekből és mezőgazdasági termékekből.

Az ENSZ, az Egyesült Államok és az Európai Unió 2010 óta szankcionálja Iránt, amiért az atomprogramja kapcsán nem hajlandó együttműködni a nemzetközi megfigyelő szervezetekkel. Az EU és az Egyesült Államok 2012 márciusában utasította a nemzetközi pénzügyi tranzakciókat lebonyolító szervezeteket, hogy vonják meg szolgáltatásaikat az iráni bankoktól. Az uniós tagállamok július elsejétől beszüntették az Iránból származó olaj importálását.

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) múlt héten ismertetett nem végleges adatai szerint Irán olajkivitele napi 1 millió hordó alá eshetett januárban az egy évvel korábbi napi 2,2 millió hordóról. Irán olajbevétele a hamarosan záródó költségvetési évben több mint 40 milliárd dollárral csökkent az egy évvel korábbi 100 milliárd dollárról.