Huszonkét fiatal és idősebb grafikusművész mintegy negyven alkotását mutatja be az a kiállítás, amely Vonalak alakzatai címmel szerdától látható a Nemzeti Táncszínház Galériájában. 

A tárlaton az absztrakt és a konkrét figuratív munkák mellett játékos, krokiszerű (gyorsvázlat) rajzokat is bemutatnak a művészekre jellemző többféle megoldási stílusban. Az alkotók mindegyike a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének (MKSZI) tagja - mondta Urbán Ágnes, az MKSZI főtitkára az MTI-nek. A kiállított alkotások között vannak egyedi, színes és ceruzarajzok, rézkarcok, litográfiák, linómetszetek és fotómanipulációk is.

A fiatal alkotók közül a főtitkár kiemelte Martus Éva Elektrosport című humoros térjátékát. "A nézőnek olyan érzése van, mintha lépcsőházban állna. A grafikának - a dobozszerű megoldása miatt - tényleges térmélysége van, valaki bent áll például a liftben a háta mögött pedig be lehet látni egy lakásba" - magyarázta a főtitkár.

Fillenz István a mai világból kiragadott - például vonaton vagy plázában - humoros helyzetképeket megjelenítő pillanatrajzai mellett látható lesz Szepessy Béla Circus Maximus című alkotása, amely régi fotók manipulált grafikai nyomata, valamint Havasi Tamás Ringlispil online című nagy linómetszete is. Végvári Beatrix humoros és színes Dobozvilág című munkáján pedig akváriumszerű dobozokba emberi sziluetteket helyezett.

Az idősebb generáció alkotásai közül bemutatják például Sulyok Gabriella Munkácsy-díjas művész Sybilla című grafikáját, Balla Margit Titkos kert és Orosz István Kossuth-díjas alkotó Bolondok hajója című sorozatának egyik darabját. Absztrakt grafikákat állít ki Benes József, Velekei József Lajos és Bartha István. Keleties hangulatú Kádár Katalin két nagy munkája, amely modorban és témájában a japán és a kínai tusrajzokat idézi, képein felcsapó hullámot és szélfuvallatot jelenít meg.

Urbán Ágnes arról is beszélt, hogy a szövetség hat éve lépett együttműködésre a Nemzeti Táncszínházzal azért, hogy egy évben legalább hat-hét kiállítást szervezzen a táncszínház galériájába. "Igyekszünk minden témának helyt adni, bemutattunk már meseillusztrátorokat, festőket, szobrászokat, tavasszal pedig textilművészek alkotásaiból rendezünk tárlatot" - magyarázta.
A kiállítás március 10-ig tart nyitva.