Házkutatást tartott a francia rendőrség Claude Guéant volt belügyminiszternél egy olyan előzetes eljárás keretében, amelyben azt vizsgálják, hogy Moammer Kadhafi volt líbiai vezető finanszírozta-e Nicolas Sarkozy korábbi államfő 2007-es elnökválasztási kampányát.

MTI - A házkutatásra szerdán került sor.
  
Az ügyészség eredetileg a volt államfőnek a Mediapart francia tényfeltáró hírportál ellen, hamisítás miatt tett feljelentése nyomán indított eljárást. Az internetes újság ugyanis a 2012. májusi elnökválasztás előtt nyolc nappal közzétett egy volt líbiai főhivatalnoknak tulajdonított dokumentumot, amely szerint Tripoli beegyezett, hogy 50 millió euró értékben finanszírozza Nicolas Sarkozy 2007-es kampányát.
  
Az ügyben a nyomozást januárban kiszélesítették, miután a francia fegyverszállítási ügyekben közvetítőként fellépő Ziad Takieddine francia-líbiai üzletember decemberben egy vizsgálóbírónak azt mondta: bizonyítékai vannak arról, hogy Líbia törvénytelenül finanszírozta Sarkozy kampányát.
  
A más ügyekben többszörösen vád alá helyezett Takieddine azt állította, hogy a 2007-es választások előtt Basir Száleh, Kadhafi személyi titkára több alkalommal találkozott Claude Guéant-nal, aki akkoriban a belügyminiszteri posztot betöltő Sarkozy kabinetfőnöke volt. Guéant fantazmagóriának minősítette az üzletember vádjait.
  
Szerda délelőtt egyébként egy másik ügyben is házkutatást tartottak Guéant-nál. Mégpedig a francia köztársasági bíróságnak (CJR) Christine Lagarde volt pénzügyminiszter, a Nemzetközi Valutaalap jelenlegi főigazgatója ellen elrendelt vizsgálata keretében. A vád szerint Lagarde 2008-ban miniszterként kárt okozott az államnak, amikor úgy döntött: nem hagyományos jogi úton, hanem a felek közti - úgynevezett magánbíróságon történő - megegyezéssel kell lezárni a neves üzletember, Bernard Tapie és az államkincstár üzleti jellegű vitáját.