A havi 28 500 forint kötelező nyugdíjminimumnál csaknem huszonnyolcszor volt magasabb a havi apanázsa a legmagasabb összegű nyugdíj jogosultjának, aki 57 év munkaviszony után vonult vissza. Neki egészen pontosan 789 870 forintot utalnak havonta - írja a Világgazdaság az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságtól kapott adatok alapján.

A tíz legmagasabb öregségi nyugdíj átlagos összege egyébként 679 494 forint. Az ellátások kiemelkedően magas összegét legtöbbször az magyarázza, hogy az érintettek jóval tovább dolgoztak a korhatárnál, ezért olyan bónuszt kaptak, ami akár meg is duplázhatta az egyébként nekik járó összeget.

Nagyon sokan vannak viszont, akik a normál korhatárnál hamarabb mentek nyugdíjba. Majdnem ötezer idős ember él Magyarországon, aki több mint negyven éve nyugdíjas - idézi az ONYF adatait a Világgazdaság. Sokan közülük korkedvezménnyel, korengedménnyel mentek nyugdíjba, még viszonylag fiatalon, ők jó eséllyel még az öregségi nyugdíjminimumnál is kevesebbel kénytelenek beérni, hiszen nincs meg a teljes nyugdíjhoz szükséges szolgálati idejük. Ezért van az, hogy tavaly valamivel több, mint hatezer nyugdíjas kapott havi 28 500 forintot, vagy még annál is alacsonyabb összeget havonta.

A lap beszámol arról is, hogy az összes nyugdíjas közül a negyvenéves szolgálati idővel nyugdíjba vonult nők számíthattak átlagosan a legmagasabb, több mint 108 ezer forintos havi ellátásra. Az öregségi nyugdíjak 95 716 forintos havi átlaga ennél csaknem 13 ezer forinttal volt kevesebb.