Felháborító, a mundér becsületét védő szakértői vélemények alapján zárták le a nyomozást egy műhibagyanús ügyben – állítja dr. Ábrahám László. Az ügyvéd egy halottnak hitt, vesetálba „félretett” baba családját képviselte.

Októberben tölti be a negyedik életévét az a kisfiú, akit születésekor abortumként (halott magzat) kezeltek az orvosok. Szülei feljelentést tettek a rendőrségen, maradandó ­fo­gya­tékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt indult nyomozás.

Az eljárást a napokban megszüntették. A család belefáradt a harcba, nem fellebbez.

– Elegünk lett, szeretnénk az új ­éle­tünkre koncentrálni és elfelejteni a múltat – mondta a Borsnak az édesanya, aki azt kérte, ne írjuk le a nevét.

A család jogi képviselője, dr. Ábrahám László megérti a szülők csalódottságát. Szerinte az ­ügy­ben felkért orvos szakértők „törzsi összefogással” védték a mundér becsületét.

– Az édesanyát a terhessége 24. hetében vették fel a nyugat-magyarországi megyei kórház nőgyógyászatára, az asszony vérzett, az orvosok azonnali beavatkozás mellett döntöttek – idézte fel az esetet a jogász. – Két szülésznő orvosi jelenlét nélkül, abortuszként vezette le a szülést. Az 590 grammal világra jött ­gyerme­ket ellátás és vizsgálat nélkül egy vesetálba tették. Tíz perc után azonban a baba mozogni és lélegezni kezdett. Ekkor intubálták és komplex terápiát alkalmaztak nála. A kicsi életben maradt, ám születésekor agyvérzést kapott, ezért ­ma­radandó egészségkárosodást szenvedett. Egyértelmű, hogy születésekor megsértették az elvárható gondosság követelményét – vélekedik Ábrahám.

A kórház a feljelentés után közleményt adott ki. Ebben egyebek mellett közölték: „a vizsgálatok a terhesség korát 23 hetesnek igazolták. Ennek megfelelően a terhesség befejezésének módja a szakmai szabályok szerint vetélés, mely nem kíván folyamatos orvosi felügyeletet.”

Az ügyben vizsgálódó rendőrkapitányság határozatban értesítette a feleket a nyomozás lezárásáról. Ebben úgy indokolnak: „az ügyben kirendelt igazságügyi orvos szak­ér­tők véleményében szakmai mulasztás nem került megállapításra”.