Rövid, meghitt ünnepséggel emlékeztek a legnagyobb székely, Orbán Balázs születésének 184. évfordulójára vasárnap délben Székelyudvarhelyen.

Megismetelt pillanat11_b

Déli harangszóra csendült fel a magyar himnusz a székelyudvarhelyi egyesített kórus előadásában február 3-án a város főterén. A legnagyobb székely városközponti szobra előtt összegyűlteket Gidó Csaba történész, önkormányzati képviselő köszöntötte, majd Orbán Balázs életének legfontosabb állmásait ismertette. „Orbán Balázs önmaga egy intézmény volt, méltán illetjük a legnagyobb székely névvel. Habár az évek során voltak próbálkozások, az ő átfogó munkájához hasonló székelyföldi leírás azóta sem született. Mégis, talán soha nem voltunk olyan közel egy hasonló munka kiadásához, mint most a székely tankönyv megjelenésével” – hangsúlyozta Gidó Csaba.

Megismetelt pillanat24_b

Thamó Léda, az Orbán Balázs Általános Iskola diákjának szavalatát követően Kedei Mózes unitárius lelkész osztotta meg ünnepi gondolatait a hallgatósággal. „Örülök, hogy ennyi ember lelkében él Orbán Balázs emléke. Hála istennek, nekünk székelyeknek vannak ilyen példaképeink! Hát mutassuk fel őket gyermekeinknek, unokáinknak, hogy a jövő generációja lássa az irányt, mert így el nem tévedhet” – hívta fel a figyelmet. Folytatásként Gajewszky Klára nyugdíjas Reményik Sándor Nagy magyar télben című versét szavalta, majd a részvevők elhelyezték az emlékezés koszorúit a legnagyobb székely szobránál. Az esemény a Szózat, illetve a székely himnusz közös eléneklésével zárult.
Forrás: szekelyhon.ro