19:2 arányban elfogadta a montanai törvényhozó testület azt a javaslatot, miszerint ha autóval elgázolnak egy vadat, akkor azt az autós hazaviheti és megeheti - de csak néhány fajt, a medve és a juh tiltólistán van.

ma.hu - Új törvényt fogadtak el Amerika Montana államában, ennek értelmében ha valaki véletlenül elgázol az úton egy váratlanul eléugró vadat, akkor azt büntetés nélkül hazaviheti és megeheti. A javaslatot az illetékes testület 19 igennel, 2 nem ellenében szavazta meg, ugyanakkor az eredeti elképzeléshez képest némi szigorítással. A megevési engedély ugyanis nem vonatkozik a juhokra, a hiúzokra és a medvékre, csak szarvast, jávorszarvast, antilopot és jávorantilopot lehet hazavinni, így próbálják elejét venni annak, hogy egyes autóvezetők szándékosan, anyagi megfontolásból kezdjék autóval leöldösni az állatokat - adta hírül a Metro című brit lap.

A törvényjavaslatot Steve Lavin képviselő nyújtotta be, aki egyúttal rendőrként is szolgálja a köz érdekeit. Mint a Fox News hírtelevíziónak elmondta, az adta az ötletet számára, hogy rengeteg vadhús ment eddig pocsékba azáltal, hogy tiltották az elgázolt vadak hazavitelét, miközben a feldolgozással foglalkozó vállalatok nem foglalkoztak az ilyen módon elpusztult állatok húsával.

Egy 2011-es statisztika szerint Montanában több mint 1900 közlekedési balesetet jelentettek be, amelyek az elszaporodott patás vadak miatt következtek be, de az utak mentéről közel 7000 elhullott állat tetemét gyűjtötték be a hatóságok.