Várhatóan jelentős árfolyameséssel indul a kereskedés kedden a vezető európai értéktőzsdéken, miután az olasz választások eredményezte politikai patthelyzet miatt megakadhatnak a reformok az euróövezet harmadik legnagyobb, erősen eladósodott gazdaságában.

MTI - A határidős jegyzések azt mutatják, hogy a londoni tőzsde vezető indexe, az FTSE 100 1,6 százalékos, a frankfurti DAX szintén 1,6 százalékos, míg a párizsi CAC-40 2,7 százalékos eséssel kezdi a kereskedést.

A Beppe Grillo humorista vezette 5 Csillag Mozgalomra (M5S) leadott óriási mennyiségű protestszavazat miatt nincs párt Olaszországban, amely stabil kormányt tud alakítani, és az a tény, hogy a megszorítás ellenes pártok a szavazatok több mint 50 százalékát kapták, valószínűleg lehetetlenné teszi a Mario Monti által megkezdett reformok változatlan formában való folytatását. A piacok által korántsem kedvelt Silvio Berlusconi vezette jobboldal néhány tized százalékkal kevesebb voksot kapott ugyan, mint a balközép, de intő jel, hogy a pártok közül a kifejezetten euróellenes M5S kapta a legtöbb szavazatot - mondják elemzők. A Mario Monti vezette centrum csak a voksok 10,56 százalékát gyűjtötte össze, így a szakértői kormány volt vezetőjének semmi esélye arra, hogy visszaüljön a miniszterelnöki székbe.

Az olaszországi bizonytalanságot szakértők szerint főleg az euróövezeti bankpapírok fogják megszenvedni.

Hétfőn az európai tőzsdeindexek még erősödtek, mert az első adatok azt ígérték, hogy számottevő többséggel bíró balközép kormány alakulhat Olaszországban. Az FTSE 0,31 százalékkal, a DAX 1,45 százalékkal, a CAC pedig 0,41 százalékkal emelkedett.

Az olaszországi fejlemények az ázsiai piacokon is lenyomták a jegyzéseket. A tokiói Nikkei-225 2,26 százalékkal esett, a hongkongi Hang Seng 0,98 százalékkal, a Shanghai Composite pedig 0,23 százalékkal állt előző napi záróértéke alatt a kereskedés végén.