Országszerte több mint ötven étterem, borbár és szaküzlet várja a Furmint Február rendezvénysorozat keretében a furmintról szóló borkóstolókkal, különleges menüsorokkal, esetenként kedvezményekkel az érdeklődőket egész februárban. 

A negyedik alkalommal megrendezett Furmint Február kapcsán Soprontól Tokajig, Pécstől Budapestig rengeteg program szól erről az izgalmas, gyakorlatilag csak a Kárpát-medencében termelt szőlőfajtáról, amely ma elsősorban Tokajhoz és Somlóhoz kötődik, de korábban az egész országban elterjedt volt - mondta a Furmint Februárt szervező Vinoport.hu bormagazin főszerkesztője.

A Furmint Február ötletgazdája, Kézdy Dániel a kezdeményezés középpontjában álló furmintról elmondta: „Bár a szőlőfajta régen elterjedtnek számított szerte az országban, mára főleg Tokajjal és Somlóval azonosítjuk. Ez az egyik oka annak, hogy a nagyközönség körében nem tartozik a legismertebb hazai szőlőfajták közé, pedig belőle száraz és édes borként is kiemelkedő eredmény születhet. Fontosnak tartottuk, hogy ezen összefogás által minél szélesebb fogyasztói körrel ismertessük meg a szőlőfajtát, már csak azért is, mert az utóbbi években más borvidékeinken is jelentős telepítésekbe kezdtek a borászok.”



Tóth Adrienn hozzátette: szeretnék elérni, hogy a Márton-nap mellett egy másik olyan ünnepi időszak is rögzüljön a köztudatban, amely egy konkrét borhoz kötődik. Ennek érdekében február folyamán országszerte több tucatnyi borkereskedés kínálja kedvezményes áron furmintjait, szervez kóstolókat és nyereményjátékokat, számos étterem kínál konkrét furmintokra komponált menüket, és vesz fel a borlapjára furmintokat.

„Úgy tapasztaljuk, hogy az évről évre kifejtett munka eléri a célját, és mára egyre több olyan étterem, borkereskedés és pincészet csatlakozik, akiket nem mi kerestünk meg, egyszerűen hallottak a mozgalomról, és szimpatikusnak találják azt, egyetértenek célkitűzéseivel” – mondta el Tóth Adrienn, a Vinoport.hu főszerkesztője.



A hónap csúcsrendezvénye idén is a Nagy Furmint Február kóstoló lesz február 7-én a Vajdahunyadvárban, ahol csaknem 70 termelő - többek között Árvay János Pincészete, Balassa István, Demeter Zoltán, Fekete Béla, a Garamvári Szőlőbirtok, a Gizella Pince, a Hímesudvar, a Kerkaborum, a Kikelet Pince, Kolonics Károly, a Kovács Nimród Winery, a Kreinbacher Birtok, a Pálffy Pince, a Sauska Tokaj, a Szepsy Pince, a Tokaj Nobilis és a Tokaj Oremus - prémium furmintjait lehet majd megízlelni.

A rendezvényen a tokaji és somlói tételek mellett kóstolhatók lesznek majd balatoni, egri, pécsi és zalai furmintok is, a száraz és édes csendes borok mellett pedig lesz furmintból készített pezsgő, ecet és verjus is. A Nagy Furmint Február kóstolón mutatkozik be a nemrég újraindult salgótarjáni üveggyár furmintpohara is, amelynek formáját a szervezőkkel egyeztetve alakították ki.

A programok egyre bővülő soráról a www.furmintfebruar.hu honlapon értesülhetnek az érdeklődők.