Homoródújfalu állandó lakossága nem éri el ma a kétszáz főt, de az a tény, hogy az I–IV. osztályokban jelenleg tizennyolc tanuló van, s ugyanakkor az óvodában tízfős a létszám, azt jelzi, hogy a falu nem tartozik az elnéptelenedő települések közé.

Györke Irma tanítónő három évtizede tanít a községben, 14 éven át Oklándon dolgozott, majd Újfaluba került, ahol most a 16. tanévet tölti. A népszerűségnek örvendő pedagógus „fordítottan ingázik”: munkanapjai Újfaluban telnek, s csak a hétvégeken tartózkodik Székelyudvarhelyen. Az életvitelszerű kinttartózkodásnak meg is látszik az eredménye, hiszen az iskolaépület – amely az óvodát és a szolgálati lakást tartalmazza –, s annak környéke igencsak gondozottnak látszik kívülről, a falakat pedig bent azok a festett plakettek, deszkalapok díszítik, amelyek a tíz éve rendszeresen megtartott nyári bútorfestőtáborokban készültek. Otthonos, barátságos hely az egyetlen tanterem. Akárcsak az óvoda helyisége is.

Szombat délelőtt egy iskolai farsangi mulatságon a helyi kisiskolások fonójelenetet mutattak be, majd hirtelen kerekedett jókedvvel táncoltak, énekeltek. „Nincsenek meg a régi hagyományok – mondta a tanítónő –, a gyapjúfeldolgozás sem működik már, de a népszokásokat, a népi foglalatosságokat azért emlegetni, gyakorolni kell, hogy a most felnövekvő nemzedékeknek legalább fogalmuk legyen róluk.”

A fonót jelmezes felvonulás, „maszkurabál” követte, a szokásos gyermeki és szülői fantáziával megalkotott álarcok és -ruhák jóvoltából Piroskát, Kalózt, Cowboyt, Kéményseprőt, Pillangót és néhány más fantáziadús jelmezkölteményt láthattunk. Azért írjuk nagybetűvel ezeket az „alkalmi neveket”, mert a „vendégarcok” mögött, kinek-kinek ott volt a gyermeke, az a gyermek, akiről és akiért a szülői aggódás és a szeretet szól.

A szülői munkaközösség éppen azzal foglalatoskodott – úgy mellékesen, s ez kissé beárnyékolta az ünnepet –, hogy megfogalmazzon egy petíciót, és azt mindannyian aláírva, benyújtsák az oklándi polgármesteri hivatalhoz meg a körzeti iskolához, hiszen elterjedt egy olyan „döntéskezdemény” híre, amely mentén „optimizálni” kívánják az oktatást, és bizonyos osztályokat – amellyel kiküszöbölnék a szimultán tanítás által okozott „gyenge hatásfokot” (!) –, a községközpontban működő, központi iskolába szállítanák a kisgyerekeket.

Az érintett gyakorló szülők elégedettek az oktatás mostani formájával, minőségi a képzés Újfaluban, a gyermekek tanulmányi és művészeti díjakat hoznak a különböző versenyekről, komoly eredményeket mutatnak fel, és körükben igen magas a továbbtanulási kedv.

Még ezen a héten az Udvarhelyi Híradó valamelyik következő lapszámában megjelenő riportban számolunk be részletesen a Homoródújfaluban tapasztaltakról.
Forrás.szekelyhon.ro