Észak-Korea védelme jelentős fordulat előtt áll.

MTI - Ez hangzott el egy katonai tanácskozáson, ahol Kim Dzsong Un észak-koreai vezető elnökölt - közölte vasárnap a KCNA állami hírügynökség. A beszámoló szerint a megbeszélésen az észak-koreai védelmi képesség nagyobb változásáról volt szó, és az államfő ezen mondott "történelmi beszédet".

A hírügynökség nem részletezte, hogy a hadsereg legfőbb parancsnokaival tartott találkozó mikor történt. Szakértők és külföldi felderítő szervezetek véleménye szerint Észak-Korea készen áll arra, hogy egy harmadik atomkísérletet hajtson végre miután az ENSZ Biztonsági Tanácsa a tavaly december 12-i rakétakísérlet miatt szigorított a Phenjan elleni szankciókon.

Akkor Észak-Korea dacolva a nemzetközi közösség figyelmeztetésével egy műholdat állított Föld körüli pályára, amit sokan egy ballisztikus rakéta tesztelésének tartanak. Észak-Korea korábban 2006-ban, majd 2009-ben hajtott végre kísérleti atomrobbantást. Szakértők Dél-Koreában úgy vélekednek, hogy a harmadik nukleáris kísérletre még a kínai holdújév, február 10-e előtt kerül sor.