Az „Erdélyország az én hazám" Világtalálkozó fordulóponthoz érkezett az Úr 2013-as évében! Megújulásra, megtisztulásra, krisztusi szeretetre van szükségünk! Nehézségeinken felülkerekedve idén 2013. június 28-30-a között ismét megrendezésre kerül immár hetedik alkalommal az „Erdélyország az én hazám" elnevezésű háromnapos fesztivál, melyet az Erdélyből elszármazottak és Erdély sorsáért elkötelezettek találkozójaként tartanak számon.

A Fesztivál mesébe illő környezetben, Verőcén, a Csattogó-völgyben talált otthonra! Fővédnöknek felkértük dr. Kövér Lászlót, a Magyar Országgyűlés Házelnökét, valamint Böjte Csaba ferences rendi szerzetest Déváról, akivel együtt hisszük: „Az embereket csak szeretve lehet jobbá tenni."

A remek programok közül kiemelve néhányat, olvasóink (hallgatóink) figyelmébe ajánljuk a csíkszeredai öregdiák találkozót, Simó József előadását Wass Albertről, Medvigy Endre irodalomtudós összefoglalóját a száműzött magyar irodalom nagyjairól. Kiemelkedő érdeklődésre tarthat számot Mezőség bemutatkozása, azon belül egy széleskörű autonómia konferencia neves előadók közreműködésével, valamint a Mezőségi fejlesztési műhely című kerekasztal beszélgetés több alapítvány bemutatkozásával. A mezőségi táncok és gasztronómiai bemutató és kóstolás mellett Kallós Zoltán filmvetítéssel egybekötött előadása ismereteinket gyarapíthatja.

Június 30-a a moldvai csángók napja, csángó szentmisével kezdődik, a szentmise bemutatására felkértük Böjte Csaba testvért, majd Balázsi László unitárius mp. püspök-főjegyző közreműködésével felállításra kerül a Csángó Kereszt. A Csángómagyar önazonosság című konferencia mellett bemutatkozik a Csángó Rádió, mellette lesz néptánc-, baranta és kopó-bemutató.

Esténként koncertek színesítik a programot. A Nagy Színpadon fellép Tamás Gábor és Dancs Annamari énekes, előadóművészek, valamint a Hungarica és az Ismerős Arcok együttesek. Népzenei programjainkat színesíti a Siculus együttes és a Kaláka Néptáncegyüttes Szamosújvárról.

A háromnapos rendezvény állandó műsorai között szerepel a Benedek Elek játszóház és erdélyi kézműves foglalkozások, sport (foci, lovaglás, röplabda, íjászat stb.), kirándulás, egészségmegőrző programok, erdélyi gasztronómiai bemutató és vásár, imasátor, valamint hagyományos termékek kirakodóvására.

A szabadtéri fesztivál sikeres lebonyolításához idén is kérjük a Csíksomlyói Szűz Mária közbenjárását, oltalmazását!

Az „Erdélyország az én hazám" fesztivál reménybeli fővédnöke: Kövér László, az Országgyűlés elnöke,valamint Böjte Csaba ferences testvér.Védnökök: Kallós Zoltán néprajztudós és Petrás Mária népdalénekes, kerámiaművész.

Az idei Világtalálkozó főszervezője: a Budapesti Székely Kör, Ferencz Vilmos vezetésével. Alapító: Gaál István, aki 2007-ben megálmodta az Erdélyország az én hazám Világtalálkozót.

A Kallós Zoltán Alapítvány egyik fontos célkitűzését a fesztivál szervezői is vallják: „. mindennapi életünk szerves részét képezi a nagyszüleinktől örökölt, ránk hagyományozott kultúránk, tapasztalatok és értékek felbecsülhetetlen tárháza. Ezt a kincset csak akkor tudjuk érdemben használni, ha tudjuk, mikor, mit, miért és hogyan kell cselekednünk ahhoz, hogy felelősségteljesen éljünk abban a közösségben és társadalomban, amelyikbe beleszülettünk." Így legyen!

Találkozzunk Önnel is Verőcén 2013. június 28-30-a között!

Frigyesy Ágnes
újságíró, médiafőnök