Megállítaná a kormány a zsebszerződéssel és a spekulációs céllal szerzett magyar földek további adásvételét. A jövőben a jogi kiskapuk minimálisra szorításával riasztanák el a spekulálókat, a zsebszerződéses ügyletekben részt vevők pedig akár börtönbüntetést is kaphatnak majd. 

A hazai földtulajdon védelmében a közelmúltban a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) több mint ezerhektárnyi zsebszerződésgyanús földterületet vett meg vagy sajátított ki, továbbá egy jelentős területet is megvásárolt, amelyet spekulációs céllal próbáltak értékesíteni – ismertette Budai Gyula a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Hozzátette: 2013-ban még nagyobb összeget biztosított az állam mind az NFA-nak, mind pedig a nemzeti parkoknak azért, hogy élve az elővásárlási jogukkal, illetve utóbbi esetében egy 1994-es alkotmánybírósági határozattal, földterületet vásároljanak. A nemzeti parkos területek közül nagyjából százezer hektárnyi van még jogellenesen természetes személyek tulajdonában, jelentős részüket zsebszerződéssel, vagy spekulációs céllal szerezték meg. A visszavásárlás során, ha a külföldi tulajdonos nem hajlandó eladni a földet magyar árszabás szerint, a jogszabályok értelmében az állam kisajátíthatja – hangsúlyozta a vidékfejlesztési tárca parlamenti államtitkára.

Budai Gyula elmondta: hamarosan a parlament elé terjesztik azokat az elképzeléseket, amelyek bezárják a jogi kiskapukat. Így egy uniós elvárásnak megfelelően a lehető legszűkebb mozgásteret hagyják majd azoknak a személyeknek, akik spekulatív célból kívánnak magyar földet vásárolni. A politikus kiemelte, hogy az idén hatályba lépő büntető törvénykönyv szerint 1-től 5 évig terjedő börtönbüntetést kaphatnak majd azok, akik zsebszerződéses ügyletekben közreműködnek.