Amennyiben a magyar pártok kampányfogás céljából tűzték ki a székely zászlót Magyarországon, ebből komoly probléma lehet – nyilatkozta ma tartott sajtótájékoztatóján Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke.

Ebből kiindulva, felhívta a szomszédos ország politikai szereplőinek a figyelmét, ne gerjesszenek az ottani politikai viták által nálunk is kényes helyzetet, ugyanis ez nem a legjobb alkalom a feszültség keltéséhez.

„Annyiszor elmagyaráztuk, ahányszor alkalmunk adódott rá. Nem Magyarországon voltak a választások, mégis jöttek a kollegák. Romániában voltak választások. Akkor felhívtuk a figyelmet, és továbbra is megtesszük, a pártok ne telepítsék át Magyarországról ide a politikai vitákat.” – fogalmazott Borbély.

Hozzátette, Magyarországnak nem kellene beleavatkoznia az erdélyi magyarok ügyeibe, amennyiben nem kapott tőlük erre szóló kérelmet. Kijelentette, „mi tudjuk, mit kell tennünk”.

Borbély ugyanakkor azt is elmondta, szerinte a magyaroknak joguk van kitűzni a székely zászlót, mivelhogy több száz éve létező hagyományról és értékről van szó. És ez nem az egyedüli eset – tette hozzá. „Amint tudom, és részletes vizsgálatot végzek majd erről, még léteznek az országban olyan régiók és helyi közösségek, amelyekben hasonló zászlók lobognak. Például Bukovinában, ahol tudtommal senkit nem zavarnak ezek a zászlók.” – egészítette ki a politikus.

marosvasarhelyi.info