Böllérnapokat tartanak február 15. és 17. között Győrben. A hagyományos böllérkedési szokásokat felelevenítő rendezvényt összekötik a téltemetési tradícióval és a szomszédos országok népzenei, néptánc- és gasztronómiai kultúrájának bemutatójával - közölte Elekes Zoltán szervező az eseményt beharangozó hétfői sajtótájékoztatón. 

Az események középpontjában szombaton a kolbásztöltő és a töltöttkáposzta-készítő verseny áll, majd másnap a böllértál és a toros pörkölt készítésében mérhetik össze tudásukat a vetélkedő családok, baráti társaságok, munkahelyi csapatok - mondta a program szervezője, hozzátéve, hogy a böllérkedés köré építették fel a szórakoztató és az ismeretterjesztő programokat.

A fesztivál pénteki napja a fiataloké lesz, nekik tart technikai bemutatót a rendőrség, a katasztrófavédelem és a mentőszolgálat. Különleges baleseti szimulációt is terveznek: daruról leejtett személyautó roncsolódásával akarják felhívni a figyelmet az ütközés veszélyeire, s a biztonsági öv használatának életmentő szerepére.

A téltemetés rituáléjára is pénteken kerül sor, felidézik a régi szokást, miszerint máglyán égetik el a tél boszorkányát és a rátűzött üzenetekkel a gondokat - mondta Elekes Zoltán.

Románia, Szlovákia és Szlovénia polgári védelmi szövetségeinek önkéntesei szombaton vendégszerepelnek műsoraikkal, majd táncházat tartanak és Tóth Gabi is koncertet ad.

Vasárnap a humoré lesz a főszerep. Egyebek között Badár Sándor és Szőke András "gasztrotündérkedése" szórakoztatja a nagyérdeműt, a programot az Esti Egyenleg zenekar koncertje zárja.

Az eseményeknek a Mobilis interaktív kiállítási központ és a környezetében lévő szabad tér ad helyet.
A böllérfesztivál programjai ingyenesek, a kiállítási teret pedig kedvezményesen látogathatják a vendégek az esemény idején - közölte Szilasi Péter Tamás, a Mobilis ügyvezetője.