Bajnai Gordon volt miniszterelnök szerint február elseje, a köztársaság napja 2010 óta egyre inkább válik emléknappá, mint ünnepnappá.

MTI - A kétharmados rezsim alatt sérült a szabadság, mások mellett a sajtó szabadsága - értékelt az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében a politikus, a Haza és Haladás Egyesület elnöke.

Szerinte sérült a az egyenlőség elve is. "A kormány olyan választójogi rendszert erőltetett az országra, amely a hatalom mai birtokosainak kedvez, jogrendszerünk a kormánypárt aktuális érdekei szerint került átalakításra, az államigazgatás, de még a kultúra világában is csak azok maradhatnak pozícióban, akik lojálisak a rezsimhez, a közbeszerzéseket, nagyösszegű állami megrendeléseket a kormánypártok mögötti kiskirályok gazdasági érdekeltségei nyerhetik csak meg" - fogalmazott Bajnai Gordon.

Sérült a testvériség, mai kifejezéssel a szolidaritás elve is - folytatta, mondván: az egykulcsos adó felmondta a tehetősebbek és a közösség támogatására szorulók közötti szolidaritást, a magánnyugdíj-megtakarítások állami elkobzása pedig felrúgta a nemzedékek közötti szövetséget is.

"Az Orbán-rezsim még az alaptörvényünk első soraiból is törölte és hátrább sorolta a 'köztársaság' szót. 2014-ben ezért nemcsak kormány-, de korszakváltásra is szükség lesz, hogy Magyarország változást akaró polgárai egymással összefogva helyreállíthassák azt a politikai kultúrát, amely az egyenlő emberi méltóságot, a jogállamot és a hatalommegosztást tekinti a köztársaság alapjának" - zárul a volt kormányfő közleménye.