Május 25-én Csíkszeredában tartja soron következő kongresszusát az RMDSZ – jelentette be Kelemen Hunor pénteki kolozsvári sajtótájékoztatóján.

A Szövetség elnöke elmondta, az idei kongresszus nagyszabásúbb lesz, mint az eddigiek, ugyanis valamennyi RMDSZ-es polgármestert is meghívják, akik küldöttként lesznek jelen az eseményen, amelyre 800 meghívottat várnak.

„A kongresszuson módosítjuk az alapszabályzatot, politikai és stratégiai dokumentumokat fogadunk el. Ezek a határozatok szándékaink szerint a Szövetség építéséhez járulnak majd hozzá, és erősíteni fogják a szervezetet” – fogalmazott Kelemen Hunor.

Az RMDSZ szövetségi elnöke a székelyzászló-ügy kapcsán elmondta: mesterségesen generált konfliktusról van szó, amely során valamennyi fél túldimenzionálta a kérdést. „A székely zászló használatát nem tiltja semmiféle törvény, azt eddig is használtuk, és ezután is használni fogjuk. A székely zászló kitűzésével nem sérülnek sem a román állam érdekei, sem a román állampolgárok partikuláris érdekei.

Örvendek, hogy az ügy kapcsán csütörtökön egyeztetett a két külügyminiszter, a kérdésben a két ország kétharmados többséggel rendelkező kormányainak kell intézményes keretek közt párbeszédet folytatnia” – fogalmazott Kelemen Hunor. Hozzátette: minden közösségnek, beleértve a nemzeti közösségeket is, vannak saját szimbólumai, amelyek használata nem ütközik az alaptörvénybe.

nyugatijelen.com