A hőlégballon robbanása, amelyben egy magyar turista, 17 további külföldi látogató és egy egyiptomi idegenvezető halt meg az egyiptomi Luxornál, a szerdán ismertetett előzetes vizsgálat szerint nem hozható összefüggésbe semmilyen bűnös szándékkal.

MTI - A MENA helyi hírügynökség jelentése szerint az ügyészségi vizsgálat - amelyet Hisam Mohamed Kandil miniszterelnök személyesen rendelt el - azt mutatja, hogy a történtek nem utalnak szándékos bűncselekményre. A baleset helyszínén négy nyomozócsoport tartott szemlét, beszéltek a helybeliekkel, és ellenőrizték a hőlégballont üzemeltető társaság engedélyeit.

A 21 embert szállító hőlégballon a Nílus nyugati partja fölött, a világhírű Királyok Völgyének közelében, körülbelül 300 méteres magasságban volt, amikor - kedd reggel 7 óra körül - kigyulladt, gáztartálya felrobbant, és a jármű egy cukornádültetvényre zuhant.

A katasztrófát az egyiptomi kormányos és egy brit utas élte túl, összesen 19 halálos áldozata volt. Az egyik nyomozócsoport közlése szerint a járművet üzemeltető Sky Cruise társaság tevékenysége utoljára két héttel ezelőtt esett át rutinellenőrzésen.

Az egyiptomi polgári repülésügyi miniszter, Váel al-Maadávi szerdán bejelentette: engedélyezték, hogy a brit hatóságok részt vegyenek a baleset körülményeinek kivizsgálásában.