Az egész világi egyiptomi ellenzék bojkottálni fogja az április 22-i kezdettel kiírt parlamenti választásokat, és nem vesz részt a "nemzeti párbeszédben" sem - jelentette be kedden a nem iszlamista pártokat tömörítő Nemzeti Megmentési Front.

MTI - Az ernyőszervezetben konszenzussal meghozott döntést a Nasszerista Párt vezetője jelentette be egy kairói sajtótájékoztatón. Mint mondta, a pártkoalíció alkotmányellenesnek tekinti a kiírást.

Először a szabad és becsületes választásokat garantáló törvényt kell hozni. Az is hozzájárul a bojkotthoz, hogy a hatalom a nemzeti egységkormányra tett javaslatot sem fogadta el. Nem vehetünk részt a választáson tisztességes törvény, független bíróság és elfogulatlan kormány nélkül - hangoztatta Szameh Asur.

A liberális és baloldali ellenzék a Mohamed Murszi elnök által felajánlott párbeszédbe sem hajlandó belemenni, mert inkább törvényes garanciákat akar. Az üzenjük Murszinak, hogy beszélgessen a saját pártjával. Az egyiptomi nép nem fogad el rákényszerített párbeszédet - tette hozzá.

A parlament alsóházának megválasztását a múlt héten írta ki az elnök. Az egyiptomi törvényhozásnak jelenleg csak felsőháza van, amelyet az iszlamista pártok uralnak.

Az amerikai külügyminisztérium első reagálásában a választási részvételre szólította fel az ellenzéket. A washingtoni külügyminisztérium szóvivője szerint ez mérföldkő a demokrácia útján, és lehetőséget ad az egyiptomi népnek, hogy hallassa hangját.