Elhagyta a Maldív-szigeteken lévő indiai nagykövetséget szombaton az indiai-óceáni szigetország hatalomból eltávolított korábbi elnöke, Mohamed Nasíd, aki tíz nappal ezelőtt kereset menedéket a külképviseleten a letartóztatás elől menekülve.

MTI - Nasíd nem indokolta meg, hogy miért hagyta el "menedékét", de reményét fejezte ki, hogy távozása után szabadon politizálhat.

Az indiai külügyminisztérium közölte, hogy két diplomatája tárgyalt a volt elnökkel és a kormánnyal a helyzet rendezése végett. A tárca szerint Nasid önként érkezett a külképviseletre, és önként is távozott onnan.

Mohamed Nasíd az ország első demokratikusan választott vezetője volt. Tavaly februárban mondott le, egy háromhetes ellenzéki tüntetés, illetve az abból kinőtt rendőrségi zendülés következtében.

Egy nappal később már azt állította, hogy puccsal buktatták meg, fegyverrel kényszerítették a távozásra. Nasíd február 13-án menekült az indiai nagykövetségre, tartva attól, hogy letartóztatják. Ellene február 10-én kezdődött egy büntetőper amiatt, hogy a vád szerint törvénytelenül helyeztetett őrizetbe egy bírót elnöksége utolsó napjaiban.

Többször nem jelent meg a tárgyaláson, s a rendőrség ezért kapott utasítást letartóztatására.