Az izraeli légierő múlt heti szíriai légicsapásának célpontja a biológiai és vegyi fegyverekkel foglalkozó legfontosabb kutatóintézet volt - írta a The New York Times című amerikai napilap vasárnap.

MTI - Egy amerikai illetékes az AFP francia hírügynökséggel pénteken azt közölte, hogy az izraeli légierő két nappal korábban Damaszkusz közelében egy légvédelmi rakéták indítására szolgáló létesítményt és a mellette található katonai vegyianyagüzemet bombázta, mert a zsidó állam attól tart, hogy fegyvereket juttatnak el a Hezbollah libanoni síita szervezetnek.

A The New York Times vasárnapi számában idézett amerikai katonai vezető szerint a szíriai kutatóintézetben keletkezett károkat a légvédelmi fegyvereket szállító járművek ellen bevetett bombák, majd a rakéták felrobbanása okozták.

Ehud Barak izraeli védelmi miniszter vasárnap Münchenben áttételesen elismerte, hogy az izraeli légierő Damaszkusz közeli katonai létesítményeket bombázott. Azt is megerősítette: Izrael nem engedi meg, hogy Szíriából fegyvereket adjanak át a Hezbollahnak.

"Megmondtuk, nem engedjük, hogy fejlett fegyverrendszereket adjanak át Libanonnak" - hangsúlyozta a miniszter a nemzetközi biztonsági értekezleten.

Bassár el-Aszad szíriai elnök azzal vádolta Izraelt vasárnap, hogy destabilizálni és gyengíteni akarja Szíriát.