Nagyszabású népszerűsítő projektbe fogott Székelyudvarhely önkormányzata: a 2011-ben a Regionális Operatív Programban nyert 200 ezer eurós támogatással tennék turisták számára vonzóvá a várost.



Székelyudvarhely önkormányzata még tavalyelőtt pályázott és nyert a régiófejlesztési és turisztikai minisztérium Regionális Operatív Programjában. A városvezetőség a pályázati pénzt a történelmi városközpont, illetve a nevezetességek népszerűsítésére költené, a cél a turisták idevonzása lenne. A projekt első konkrét, látható megvalósítása az a faépítmény, amelyet még tavaly építettek az Emlékezés Parkja mellett. Mint azonban kiderült, az információs pontként szolgáló épület csak a jéghegy csúcsa.

„Az elkövetkező egy-két hónapban reklámhordozók, többnyelvű információs és szóróanyagok készülnek. Egyebek mellett nagyméretű, 1x1,5 méteres információs táblák kerülnek a műemlék épületekhez, de irányjelzőket is elhelyeznénk, így is segítve a városba érkező turistákat” – magyarázta Farkas György, projektvezető. A népszerűsítő anyagok tömkelegét (írószerek, ajándékszatyrok, szórólapok, turisztikai évkönyv, határidőnaplók, naptárak, térképek) a Top Invest Kft. készíti el, de mindezek mellett két húsz-húsz perces ismeretterjesztő filmre is futja a pályázati pénzből. „A kisfilmek Udvarhely nevezetességeit, látványosságait, rendezvényeit mutatják majd be, ezek a városközpontban, illetve a nagyobb üzletek kirakataiban elhelyezett LED-tévéken lesznek levetítve. Ugyanakkor mobil információs sarkokat is elhelyeznének a város több pontján – a városházán, szállodáknál –, melyek számos színes, többnyelvű népszerűsítő anyagokat tartalmaznának” – részletezte az illetékes.



Udvarhely tavaly novemberben saját standdal volt jelen a Romexpón, az országos kiállítás és vásár sikerén felbuzdulva márciusban ismét részt vennének. „Több pontja van a pályázatnak, az összeg egy része a Romexpón és a különböző vásárokon való részvétel költségeinek fedezésére menne” – tette hozzá Farkas György.

A temérdek reklámanyagnak márciusra kell elkészülnie, hisz az önkormányzat március 7-én turisztikai konferenciát rendez, melyre a turisztikai minisztérium megyei kihelyezett vezetői mellett az udvarhelyi, udvarhelyszéki vendéglátóipari egység vezetői is hivatalosak lesznek. „Természetesen a civil kezdeményezéseket és a vendéglátósokat is be szeretnénk vonni a projektbe, a konferencia pedig jó alkalom lesz a program bemutatására és a tapasztalatcserére is” – tudtuk meg.

Az Emlékezés Parkjában árválkodó, egyelőre nem túl látványos faépület is szépül majd az elkövetkező hetekben, az információs pont a turistaszezonban, tavasztól késő őszig fog működni. A különböző ingyenes reklámanyagokhoz nemcsak itt, hanem a Tourinfo iroda székhelyén (Bethlen Gábor utca 43. szám) is hozzá lehet jutni, de fejlesztés alatt van a székely anyavárost bemutató, turistabarát weboldal is.
Forrás.szekelyhon.ro