Helyi kommentárok szerint Svédország nagyrészt sikereket könyvelhetett el magának a pénteken befejeződött európai uniós csúcstalálkozón.

MTI - Svéd lapelemzések szombaton emlékeztettek arra, hogy az unió gazdagabb országai, köztük Nagy-Britannia és Svédország is, a vitában a 2014-2020 közötti költségvetés lefaragását szorgalmazták, míg a szegényebb országok, amelyek az EU-támogatások java részét kapják, a költségvetés szinten tartása mellett érveltek.
  
Fredrik Reinfeldt miniszterelnök a brüsszeli csúcstalálkozót követően elmondta, hogy svéd részről nagy előrelépésnek számít az ott elért eredmény. Méltatta, hogy amióta Svédország EU-tag, most először sikerült elérnie, hogy a régi struktúrákon változtasson az unió. Siker az is, hogy Svédország mint nettó befizető, csökkenthet hozzájárulásának összegén. A svéd pártok már a csúcs előtt megegyeztek a kormánnyal abban, hogy a brüsszeli találkozón a fő célok közé kell tartoznia az uniós összköltségvetés csökkentésének, a svéd nettó befizetés csökkentésének és annak, hogy a befizetésből származó, Svédország számára megállapított kedvezmény összege ne csökkenjen. Mindezt sikerült elérni - emelte Reinfeldt.
  
A lapvélemények szerint előrelépésnek számít az is, hogy a 27-ek megegyeztek a brüsszeli bürokrácia 5 százalékkal való lefaragásáról, a kohéziós alapok 7 százalékos csökkentéséről, és az összes kiadásoknak eddig 36 százalékát kitevő mezőgazdasági alapok 10 százalékos csökkentéséről. Egyes bírálatok szerint viszont az EU-nak az infrastruktúrára és a kutatásra többet kellene fordítania, mint a jelenleg előirányzott összeg.

Kábítószerrel való visszaélés miatt előzetesben egy karcagi férfi

A Szolnoki Járásbíróság szombaton egy hónapra előzetes letartóztatásba helyezte azt a karcagi férfit, akit a napokban visszaélés kábítószerrel bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanújával vett őrizetbe a rendőrség.

MTI - Sándor Géza tájékoztatása szerint a Szolnoki Járásbíróság ügyészi indítványra döntött a férfi 30 napra történő előzetes letartóztatásba helyezéséről, szökés, elrejtőzés veszélye és a bűncselekmény tárgyi súlya miatt.
  
A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője, Pásztorné Kovács Ágnes közölte: a 35 éves férfit csütörtökön a kora esti órákban igazoltatták Karcag egyik utcáján. A rendőrök a ruházatát, illetve csomagjait átvizsgálva bukkantak rá a különböző kábítószergyanús anyagokra, melyeket lefoglaltak. A gyanúsítottat visszaélés kábítószerrel bűncselekmény elkövetése miatt őrizetbe vették. A Karcagi Rendőrkapitányság szakértők bevonásával vizsgálja az ügy körülményeit.
  
Az MTI úgy tudja: a büntetett előéletű férfinál csekély mennyiséget meghaladó amfetamint és marihuána-származékot találtak.