Firtas miatt nem fizetett időben az ukrán gázvállalat az orosz Gazpromnak.

MTI - Dmitro Firtas ukrán milliárdos nem szállított januárban földgázt saját vegyi üzemeinek, a Naftohaz ukrán állami vállalatnak kellett a hiányt pótolnia, s emiatt három éve először nem tudta időben kiegyenlíteni a számlát a Gazprom orosz cég felé - írta szerdán a Kommerszant-Ukrajina című lap.

Firtas ugyanis eddig még nem fizetett a Naftohaznak a gázért.

Firtas Ostchem nevű vállalata ázsiai országokból hoz be földgázt Oroszországon keresztül Ukrajnába. Tavaly 8 milliárd köbmétert importált, az idei évre 8,124 milliárd köbméter behozatalát tervezi a cég - tudta meg a lap a milliárdos üzletemberhez közeli forrásokból. Az Ostchem azonban a múlt hónapban mindössze 17 millió köbméter földgázt hozott be Ukrajnába, míg 2012 januárjában még félmilliárd köbmétert.

Az egyik legnagyobb vegyi üzem egy magas beosztású vezetője név nélkül nyilatkozva a lapnak megerősítette, hogy januárban "gyakorlatilag nem kaptak gázt" az Ostchem vállalattól.

Jurij Korolcsuk, a kijevi energetikai stratégiai intézet elemzője kifejtette, hogy a Naftohaz fizetési elmaradásához ezen kívül a távfűtőművek egyre növekvő tartozása is hozzájárult. A januári hideg hónapban pedig még több gázra volt szükség a távfűtés biztosítására, mint a megelőző hónapokban. A gáz árának mindössze a 25 százalékát tudta a távfűtőművek januárban kifizetni a Naftohaznak.

Decemberben a Naftohaz mintegy 618 millió dollárt fizetett a földgázszállítmányokért a Gazpromnak.