Interneten terjed az a körlevél, mely szerint, ha egy rabló arra kényszerítene, hogy pénzautomatából vegyünk ki pénzt, a PIN-kód megfordításával értesíthetjük a rendőrséget. A rendőrség szerint azonban ez csak városi legenda, és a bankok is nevetségesnek találják.
pinkod_b
„Ha egy rabló arra kényszerítene, hogy automatából pénzt vegyél ki, értesítheted a rendőrséget, ha a PIN kódodat fordítva adod meg. Azaz, ha a PIN kódod 1234, írd azt, hogy 4321. Az ATM felismeri, hogy a PIN kódot fordítva adtad meg, mint ahogyan az a kártyádon van. A gép ugyan kiadja a kért összeget, de anélkül, hogy a rabló tudná, a rendőrség azonnal a segítségedre jön. Sajnos, ezt ritkán használják az emberek, mert nem tudnak róla” – áll abban a körlevélben, amely napok óta terjed a különböző közösségi oldalakon, illetve e-mailben.

„Ha az emberek nem is tudnak róla, de a banktisztivselők igen, és bár jó lenne, ha ez elriasztaná a rablókat, mégsem fogja” – mondta megkeresésünkre az egyik országos bank helyi fiókjának képviselője, Török Annamária Izabella. A banki alkalmazott felvilágosított, hogy amennyiben helytelen kódot írunk be – akár megfordítva – az automata jelzi, hogy hiba történt, de pénzt nem fog adni. A PIN-kódot elrontani háromszor elég ahhoz, hogy elnyelje a kártyát, és ez már valóban működik – mondta. A bankoknak ilyenfajta együttműködése nincs a rendőrséggel, viszont a biztonsági őrök és a helyiséget figyelő kamerák már elriasztják a rablókat.

A Kovászna Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője, Iulia Grigoraş megkeresésünkre elmondta: a rendőrségnek nincs ilyenről tudomása, valószínű, hogy városi legendáról lehet szó. Ha valakit kirabolnak, vagy a PIN-kódja megadására kényszerítenek, azt azonnal jelenteni kell a rendőrségen és akkor lépnek, de ilyen megoldásról, mint ami a levélben terjed nincs tudomásuk.

Kovács Levente programozó, informatikus is nevetségesnek találja a körlevelet, véleménye szerint ennek továbbküldése, megosztása is a személyes adataink kiszolgáltatását célozza meg, más értelme nincs: „Ha az ember elgondolkozik egy pillanatra, rájön, hogy ez az egész lehetetlen. A fordítva beütött kód, ha működne is, a gép kiadja a pénzt, a rabló pedig nem fogja megvárni a rendőrséget, tehát semmi értelme az egésznek. Egyébként is, hogyan lehetne a rendőrségnek jelezni, hogy rablás történt, hová mennének ki? Ennél is továbbmenve, mi történik akkor, ha valakinek négy azonos szám a PIN-kódja, vagy 6556 típusú számkombináció? Ez az egész csak kitaláció, ami évek óta terjed a neten, különböző formában. Nem szabad továbbítani, sőt elolvasni sem. Én azonnal küldöm a kukába, ha ilyet kapok és ezt javaslom másoknak is.”
Forrás.szekelyhon.ro