Köszönőviszonyban sincsenek az európaisággal Robert Fico kijelentései - reagált szerdán közleményben Mészáros Alajos és Bauer Edit, a szlovákiai Magyar Közösség Pártjának két európai parlamenti (EP-)képviselője a szlovák kormányfő nyilatkozatára. 

Mészáros és Bauer kommünikéjében leszögezi, hogy az európai jogrend a polgárok egyenlőségére épül, és tiltja a hátrányos megkülönböztetést.

"A rejtett nacionalizmus, amely azt sugallja, hogy az állam kizárólag a többségi nemzeté, igaz, a kisebbségieket is tisztelik, veszélyes, kisebbségellenes, intoleráns magatartásra ösztönözhet" - vélekednek a Magyar Közösség Pártja, az Európai Néppárt képviselői abban a közleményben, amelyet a magyar néppárti EP-delegáció sajtóosztálya jutatott el az MTI-hez.

A képviselők reakciójukban felteszik a kérdést: hogyan kérheti számon a szlovák állam iránti elkötelezettséget annak a kormánynak a vezetője, amely megfosztja az állampolgárságuktól a kettős állampolgárokat, miközben azok foggal-körömmel ragaszkodnak a szülőföldjükhöz, amely történetesen Szlovákia, és a szlovák állampolgárságukhoz? Bauer és Mészáros szerint Robert Fico számára a szocialista internacionalizmus már nem szalonképes, de a kormányfő még nem tudott felnőni az európai értékekhez.

Robert Fico szociáldemokrata szlovák miniszterelnök kedden Túrócszentmártonban (Martin), a Matica Slovenská nevű kulturális szervezet megalakulásának 150. évfordulója alkalmából kijelentette: azt szeretné, ha abbamaradna Szlovákia zsarolása a kisebbségi jogokkal. A miniszterelnök leszögezte: bármennyire is tisztelik a kisebbségeket, a független Szlovákiát nem az ő számukra, hanem elsősorban az államalkotó szlovák nemzet számára hozták létre.

"Független államunkat elsősorban nem a kisebbségek számára hoztuk létre, bármennyire tiszteljük is őket, hanem elsősorban a szlovák államalkotó nemzet számára, mert éppen a szlovákok voltak azok, akik a volt közös Csehszlovákiában nem tudták érvényesíteni minden képességüket" - jelentette ki Fico.

"Az ilyen kijelentések elfogadhatatlanok egy demokratikus ország miniszterelnökétől. Kikérjük magunknak minden kisebbség nevében, hogy bárki is a másodrangú állampolgárok pozíciójába helyezze az itt élő kisebbségeket" - olvasható a Híd nyilatkozatában, amelyet Kovács Nicolett szóvivő ismertetett.

"Robert Fico a nemzetállam-építés tejes felvállalásával ismét rámutatott, hogy hol is látja a kisebbségek helyét Szlovákiában. Számára első helyen áll a szlovák nemzet, amely egyben az állam birtokosa, utána jönnek a kisebbségek, amelyek pedig a megtűrtek kategóriájába tartoznak" - tolmácsolta Berényi József, az MKP elnökének álláspontját az MTI-nek Fiala Ilona szóvivő. "Fico egyben üzenetet fogalmazott meg Magyarország irányába is, ahol sokan illúziókat kergettek a mostani mosolydiplomácia miatt" - vélekedett Berényi. Nyilatkozatában mindkét párt rámutatott arra, hogy Fico a kisebbségek elleni támadásával az ország súlyos szociális és gazdasági gondjairól próbálja meg elterelni a figyelmet.

Joseph Daul, az Európai Néppárt európai parlamenti képviselőcsoportjának francia elnöke, elzászi politikus szintén éles hangú közleményben ítélte el Robert Fico keddi kijelentéseit, amelyeket elfogadhatatlannak nevezett.

"A szlovák miniszterelnök megjegyzése elfogadhatatlan. Mélyen elítélem a kisebbségekről alkotott, nacionalista nézeteit, legyen szó akár etnikai, akár vallási kisebbségekről. Az ilyen beszédnek ma nincs helye Európában" - jelentette ki a néppárti politikus, aki szerint Robert Ficónak ahelyett, hogy a kisebbségeket okolná, amiért nem képesek megfelelnie a szlovákok elvárásainak, arra kellene több időt és energiát fordítania, hogy megoldja országa gazdasági gondjait, és véget vessen a munkanélküliség drasztikus emelkedésének.