A könyvtár a maga különleges állományával és eszközeivel sajátos helyet foglal el a város gyujteményeinek körében. A zenét tanuló vagy tanító, a zenekedvelő látogatók mellett a lemezgyűjtő; ínyencek, a lemezritkaságokat kedvelők is nagy örömmel búvárkodhatnak a könyvtár kimeríthetetlen komolyzenei kincsestárában. A gyűjtemény anyaga : 7900 hanglemez, 7400 CD, 300 CD-ROM, DVD, 7000 kotta, 4200 könyv és 22 féle magyar és idegen nyelvű folyóirat.
Komolyzenei állományuk tartalmazza az operairodalom (csaknem 300 teljes operafelvétel), a vokális zene, zenekari művek, kamarazene, dalok és szólóhangszerre írt muvek legjavát. Különös gondot fordítanak zeneszerzői összkiadások (Bach, Bartók, Beethoven, Mozart) és 20. századi komponisták muveinek beszerzésére. Népzenei felvételeik között Magyarország és Európa folklórja mellett megtalálható Ázsia, Afrika, Amerika, Ausztrália népeinek zenéje is. A napjaikban népszeru világzene előadóinak lemezeit is megtalálják hallgatóik. Dzsesszállományuk tradicionális és modern stílusú dzsesszegyüttesek, kiváló énekesek, hangszeres szólisták felvételeit is tartalmazza. Könnyuzenei anyaguk magyar és külföldi musicalek, sanzonok, operettek, filmzenék felvételeiből áll.
Irodalmi lemezeiken versek, drámák, színészek előadóestjei, mesék, megzenésített versek találhatók, s gazdag a hangoskönyv-állományuk is. Idegen nyelvi anyaguk angol, arab, finn, francia, görög, japán, kínai, német, olasz, orosz, spanyol nyelvleckékből áll. Különlegességeik között madár- és állathangok, hangeffektusok, harangok hangjai valamint relaxációs zene hallgatható.
Kottatáruk partitúrákat, zongorakivonatokat, kórusműveket, a dalirodalom remekeit, szólóhangszerre írt zeneműveket tartalmaz, s nagyon gazdag a könyvtár könnyűzenei kottaállománya is.
Könyvállományuk lexikonok, műjegyzékek, kalauzok, zeneelméleti és zenetörténeti gyűjtemények, antológiák, esztétikai és pedagógiai kiadványok, életrajzok, hangszertörténeti munkák, néprajzi írások köteteit tartalmazza.
Elérhetőségünk
Cím: 4024 Debrecen, Bem tér 19.
Telefon: (52) 319-140
E-mail: zeneidbvk.hu
Szolgáltatásaink

  • zenei szaktájékoztatás, irodalomkutatás
  • egyéni és csoportos zenehallgatás
  • könyv-, kotta-, lemez-, kazetta- és videokazetta-kölcsönzés
  • CD-lemezek klubtagsági kölcsönzése
  • könyvtárközi kölcsönzés
  • zenei és technikai szakfolyóiratok helyben olvasása
  • a könyvtár dokumentumainak fénymásolása
  • számítógépes adatbázisok, multimédiás CD-ROM-ok helyben használata
  • szélessávú internet (NAVA pont)
  • szkennelés, nyomtatás