A legfrissebb kutatások szerint komoly kockázatot jelent az egészségre, ha ülve vagy pihenő helyzetben tölti valaki a nap legnagyobb részét. Gerincproblémákat, szív- és érrendszeri betegségeket és depressziót is okozhat. 

Érdemes odafigyelni arra, mire és hogyan ülünk – állítják szakértők. Az ülőmunkák káros hatásait vizsgáló legfrissebb kutatások bebizonyították, hogy az ülő életmód önmagában is nagy kockázat az egészségre. Fontos, hogy a talpunk mindig a talajon maradjon, a csípő és a térd derékszögben, a csípőízület pedig magasabban legyen, mint a térdízület – mondta a Napközben című műsorban Kordikné Varga Gyöngyi Mónika. Hozzátette: ahhoz, hogy kényelmesen hátra lehessen dőlni, a szék háttámlájának illeszkednie kell a gerincgörbületekhez, a váll körüli izmokat pedig karfás székek segítségével lehet ellazítani. Elmondása szerint érdemes lábtartót használni, emellett a derék mögé helyezett hengerpárna is jótékony hatású.

Kordikné Varga Gyöngyi Mónika kiemelte: a számítógép előtt végzett munka esetében az az ideális, ha a monitor felső pereme épp szemmagasságban van. A műsorban arról is szó esett, hogy Magyarországon is egyre inkább elterjed az a szokás, hogy a cégek vezetői irodai masszázzsal javítanak dolgozóik közérzetén. A masszőrök speciális masszázsszéket használnak, és 15 perc alatt ellazítják az izmokat a derékban, a hátban, a vállakban és a nyakban. Ennek nyomán javul a vérkeringés és az agy vérellátása, a masszázs fokozza a koncentrációs képességet, valamint serkenti a memóriát is – hangzott el a Kossuth Rádióban.

A megfelelő szék kiválasztását hangsúlyozta a SzeverMed Mozgásszervi Központ vezető gyógytornásza is. Pető Éva kifejtette: hosszú ülőmunka alatt - különösen monitor előtt - elfeledkezik az ember arról, hogy hogyan is kell helyesen ülni, és önkéntelenül vesz fel különböző pozíciókat. Elmondása szerint az aktív mozgás fontos lehet a gerincproblémák megelőzésében, azt ugyanakkor kiemelte: már az apró rendellenességgel is szakemberhez kell fordulni, nehogy még komolyabb problémákat okozzon a nem megfelelően kiválasztott mozgásforma.

Ráthonyi Gábor gerincspecialista a műsorban arról beszélt, hogy gyökeresen átalakult a szemlélet a gerincbetegségek terén az utóbbi időben. A korábbi nézetekre az volt jellemző, hogy a gerincsebészetben látták a gondok megoldását – magyarázta a szakember, megjegyezve: a gerincprobléma kétszereplős, melyben egyenlő súllyal vesznek részt az orvosok és a gyógytornászok. Utóbbiak többet találkoznak a páciensekkel, mélyebben beleláthatnak a problémába, így esetenként előfordul, hogy a kezdeti diagnózist is felül kell írni – jelentette ki Ráthonyi Gábor.
A modern kor kihívása

A gerincspecialista hangsúlyozta: a gerinc görbületeinek nem tesz jót, ha teljesen hátrafeszítve kisimítjuk őket, az viszont talán még kevésbé szerencsés, ha „sokáig lógunk rajtuk, görnyedünk, és a derekunkkal belezuhanunk a székbe”. Az ülés ráadásul a modern kor egyik kihívásának is tekinthető, hiszen az emberi test nem arra lett kitalálva, hogy hosszú órákat üljön naponta - tette hozzá. A megelőzéssel kapcsolatban Ráthonyi Gábor arra hívta fel a figyelmet: a mozgás mellett a kiegészítő praktikák – hengerpárna, lábtartó – alkalmazása is nagyon fontos.

Az ülőmunka káros hatásainak vizsgálata gyorsan fejlődő terület, a legfrissebb kutatások pedig bebizonyították, hogy az ülő életmód komoly kockázattal jár az egészségre, sokszor a fizikai aktivitástól és az egészséges táplálkozástól függetlenül – nyilatkozta a Napközben című műsornak az Egészségügyi Világszervezet magyarországi irodájának vezetője.

Pusztai Zsófia kiemelte: aki ülő vagy pihenő állapotban tölti napjai legnagyobb részét, az hajlamosabb az elhízásra, szív- és érrendszeri betegségekre és még a depresszióra is. A hosszú ülőmunkát végzők ezért igyekezzenek óránként felállni, minél többet mozogni, lift helyett a lépcsőt használni, mert ezekkel is sokat enyhíthetnek a kockázatokon – hangzott el a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.


Egészségügyi problémák

Komoly egészségügyi következményekkel jár, ha napi tíz órát görnyedünk a monitor előtt.  Talán nem túlzás azt állítani, hogy a naphosszat az íróasztal fölött görnyedő, irodában ülő emberekre legalább annyi veszély leselkedik, mint a megerőltető fizikai munkát végzőkre.

A mozgásszegény életmód, a rossz tartás, a helytelen táplálkozás együttesen komoly betegségek kialakulásához vezethet. Hosszútávon - a krónikus nyak- és gerincfájdalmak mellett - súlyosabb következményekkel is számolnunk kell, ha eltunyulunk, és nem fordítunk kellő figyelmet egészségünkre.

RSI-szindróma. "Repetitive Strain Injury"

A rendszertelen, apró mozgások ártalmai Az izmok, az inak, ínszalagok és az idegek szempontjából egyre többször hangoztatott fogalom az RSI-szindróma. ( "Repetitive Strain Injury" "ismétlődő megterhelésből adódó ártalmak").

Ez a nagy ismétlésszámmal végzett apró mozdulatok okozta megerőltetés, túlterhelés következményeként kialakuló izom, ín, ideg, és egyéb lágyrész károsodások gyűjtőneve, melyek idővel a különböző ízületekben megerőltetés következtében, fájdalmakhoz, gyulladások, vezetnek. Eleinte kisebb, pár nap alatt elmúló fájdalmak jellemzik, amelyek egyre sűrűbben jelentkeznek, majd már akkor is folyamatosan érezzük, amikor nem is dolgozunk: akár éjszaka is felébredhetünk rá.

Érdemes komolyan venni ezt a problémát, ha már kialakult ugyanúgy mint a gerinc-panaszoknál a gyógyítása sokkal hosszadalmasabb. Tehát váll, könyök, csukló-fájdalom esetén gondoljunk ennek a veszélyére. Az számítógépes egér rendszeres használata a hüvelyk és mutató ujjak ízületi fájdalmához és gyulladásához vezetnek.

Magas vérnyomás, gerincfájdalom, teniszkönyök

Az ülőmunkával párosuló életvitel további súlyos következménye lehet például a magas vérnyomás is, mely szintén közvetett hozadéka lehet a folyamatos ücsörgésnek. Az állandó stressz, a mozgáshiány és a túlsúly egyaránt szerepel a hosszú ideig lappangó betegség kiváltó okai között.

Ha figyelembe vesszük, hogy ezek a tényezők egyáltalán nem ismeretlenek egy ülőmunkát végző ember életében, akkor joggal sorolhatjuk a potenciális veszélyforrások közé. A rossz tartás következtében kialakuló krónikus nyak- és gerincfájdalmakhoz vagy a rendszeres számítógép-használók körében egyáltalán nem ismeretlen csuklófájdalmakhoz is az ülőmunkán keresztül vezethet az út. Ha nem fordítasz időben kellő figyelmet a tünetekre, akkor egy sokkal súlyosabb betegség, a teniszkönyök kialakulása sem kizárt.

Cukorbetegség

A legfrissebb kutatások a folyamatos ülőmunka egyik súlyos következményeként említik a cukorbetegséget, melyben a széket egyenesen ellenségnek nevezik az állandó ülőmunka során a szervezetben rendkívül káros folyamatok lejátszódása miatt. Ennek legfőbb oka, hogy az állandó ücsörgés egyike a legkevesebb energiát igénylő tevékenységeknek.

Beszédes adat például, hogy még rágózás közben is több kalóriát égetünk el, mint akkor, ha ülünk. A már említett kísérlet rámutatott, hogy a lipoprotein lipáz nevű enzim aktivitása a folyamatos ülőmunka során alaposan lecsökken. Ez azért nagyon veszélyes, mert a molekula központi szerepet játszik az anyagcserében, mely az enzim aktvitásának csökkenésével szintén lelassul. Az anyagcsere-folyamatok lassulásával a szervezet számára rendkívül kedvezőtlen folyamatok indulhatnak be, melyek a méreganyagok felhalmozódásához, elhízáshoz és akár cukorbetegség kialakulásához is vezethetnek.