A MIT mérnökei egy olyan új polimer filmet hoztak létre, amely képes elektromos energiát előállítani vízgőzből. 

Az új anyag megváltoztatja az alakját azt követően, hogy egy kevés párát nyel el. Ezt a folyamatot többféleképpen lehet hasznosítani: robot végtagok mozgatására, vagy elektromos energia termelésére mikro- és nanoelektronikai eszközök működtetéséhez.

A készülék képes energiát begyűjteni a környezetéből, kémiai energiát mechanikai energiává alakítva, így nincs szükség cserélhető elemekre, ami például orvosi eszközöknél jelenthet nagy segítséget. A fejlesztők akár nagyméretű, gőzzel hajtott generátorok építését is elképzelhetőnek tartják a technológiával, amely két, különböző tulajdonságú műanyag réteg összekapcsolásából áll.

Az egyik egy kemény, de rugalmas polipirrol-váz, a másik pedig egy poliol-borát gél, ami megduzzad, amikor vizet szív magába. A két, különböző tulajdonságú anyag összekapcsolása pedig sokkal nagyobb elmozdulást eredményez, hasonlóan a bimetál eszközökhöz. A keletkező mozgást vagy mesterséges izmokként lehet hasznosítani, vagy (például piezoelektromos anyagok használatával) elektromos energia előállítására.

VIDEÓ: