Az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma meg akarja akadályozni, hogy teljes egészében a belga Anheuser-Busch Inbev (ABI) tulajdonába kerüljön a Corona söréről ismert mexikói Modelo cégcsoport.

MTI - A minisztérium ezért keresetet nyújtott be az illetékes washingtoni bíróságon azzal érvelve, hogy a felvásárlás révén jelentősen csökkenne a verseny, és megdrágulnának a sörök. Az egyebek mellett a Beck's, a Stella Artois és a Budweiser márkákat forgalmazó belga óriásvállalat még tavaly nyáron közölte, hogy húszmilliárd dollárért teljes egészében megvenné a mexikói céget.

A belga cégcsoport akkor jutott a Modelo részvényeinek feléhez, amikor az Inbev 2008-ban a sörágazatban minden korábbit felülmúló összegért, 52 milliárd dollárért megvette az Anheuser-Bush vállalatot. Az 1925-ben alapított Modelo Mexikó legnagyobb sörgyára: 50 százalékot meghaladó a részesedése a világ negyedik legjövedelmezőbb piacának tartott Mexikóban, de jelentős az exportja az Egyesült Államokba és Európába is.

Az amerikaiak tavaly 80 milliárd dollárt költöttek sörre, az Anheuser-Bush Bud Light márkája a legjobban menő sör, a Corona a legjobban fogyó importmárka. Az ABI a legnagyobb sörgyár az Egyesült Államokban, a Modelo a harmadik helyen áll, ketten együtt az amerikai sörpiac 46 százalékát tartják kézben.